Michter's US*1 Barrel Strength Rye 55,7% 0,7 l
Kód: WH-4319Detailní popis produktu
Popis: Historický odkaz Michter’s sahá až do roku 1753, kdy společnost založil John Shenk v Schaefferstownu ve státě Pensylvánii. Whiskey se zde vyráběla pod názvy Shenk‘s, následně Bomberger‘s a nakonec Michter‘s.
Ve svých začátcích vyráběla společnost whiskey z žita, které se v oblasti běžně pěstovalo. Podle historických dokladů byla tato žitná whiskey tak ceněná, že když propukla občanská válka, generál George Washington navštívil destilerii a nakoupil zásobu, aby posílil své muže během kruté zimy ve Valley Forge. Následně se říkalo, že tato whiskey zahřála americkou revoluci.
Koncem 20. století, kdy bylo celé odvětví americké whiskey v dlouhodobém útlumu, vyhlásili majitelé bankrot, destilerii v Pensylvánii opustili a vypadalo to, že jméno Michter‘s bude zapomenuto. Stalo by se tak, kdyby se neobjevili dva milovníci whiskey, kteří měli k historii a kvalitě Michter‘s srdečný vztah. Joseph J. Magliocco a Richard „Dick“ Newman se rozhodli, že společně značku vzkřísí a dali si jednoduchý cíl: ctít odkaz Michter‘s výrobou té nejlepší možné whiskey, bez ohledu na náklady.
To znamená, že dnes je každému detailu výroby věnována mimořádná péče. Pro výrobu se vybírá kukuřice, žito a sladový ječmen pouze té nejvyšší kvality s označením USDA #1. Záparová káď, fermentační tanky i destilační kolona s doublerem jsou vyrobeny společností Vendome Copper & Brass Works, která je považovaná za nejlepšího výrobce v USA. Speciální pozornost je věnována dřevu, ze kterého se vyrábí sudy. Dřevo musí být zcela suché, což může znamenat, že nejdříve 18-48 měsíců schne, a poté se sudy nejdříve tzv. toustují a až poté vypalují. Whiskey se do sudů ukládá při nižší síle 51,3 % a ve skladech, kde jsou sudy uloženy, je v cyklech zvyšována a snižována teplota, aby se zvýšila interakce dřeva s whiskey. Znamená to, že se z jednoho sudu vyrobí méně lahví, ale o to jemnější a bohatší má whiskey chuť.
Michter’s je již od svého založení známá pro svou žitnou whiskey a na výrobě té současné si proto dává mimořádně záležet. Whiskey zraje v nových, uvnitř vypálených sudech z amerických bílých dubů a nese označení single barrel, kdy se lahvují jednotlivé sudy, aniž by byly míchány. US*1 Barrel Strength Rye je lahvována v sudové síle, pokaždé tedy s lehce jiným procentem alkoholu. Tento konkrétní sud byl lahvován při síle 55 %.
Aroma: máslové bonbony a skořice s náznaky třešní.
Chuť: úvodní hřejivé, bohaté tóny vanilky a karamelu pžechází v suché, dřevité koření v závěru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Michter's je historickou značkou whiskey s bohatým odkazem a tradicí sahající až do roku 1753, kdy ji založil John Shenk ve Schaefferstownu v Pensylvánii. Původně se whiskey vyráběla pod názvy Shenk's a později Bomberger's, než se ustálil název Michter's.
V počátcích se společnost specializovala na výrobu whiskey z žita, které bylo hojně pěstováno v této oblasti. Historické doklady svědčí o vysoké ceněnosti této žitné whiskey. Dokonce i generál George Washington si během občanské války pro své muže zakoupil zásoby z Michter's destilerie, aby je posílil v kruté zimě ve Valley Forge. Tato whiskey se stala symbolickým teplem americké revoluce.
Na konci 20. století, kdy celé americké whiskey utrpělo dlouhodobý útlum, se majitelé Michter's dostali do finančních potíží, opustili původní destilerii v Pensylvánii a zdálo se, že značka Michter's upadne v zapomnění. Avšak dva vášniví milovníci whiskey, Joseph J. Magliocco a Richard "Dick" Newman, se rozhodli znovu oživit značku a měli jediný cíl - ctít dědictví Michter's tím, že vytvoří tu nejlepší whiskey za každou cenu.