Nikka 12 YO 0,04l 43%
Kód: 653Související produkty
Detailní popis produktu
Značka: Nikka
Země původu: Japonsko
Procenta alkoholu: 43 %
Stáří: 12 let
Popis: Nikka 12 Y.O. je ikonický blend, který skvěle dokládá zkušenosti a know-how blenderů japonské společnosti Nikka. Většinu tvoří sladová whisky ze dvou jejích destilerií (Joiči a Mijagikjó), zbytek pak obilné whisky destilované na raritním Coffeyho destilačním zařízení, předchůdci dnešních velmi rozšířených moderních kolon, které výsledným produktům dodává neobyčejný charakter a texturu. V této jedinečné whisky se tak propojují všechny klíčové elementy, které jsou pro produkty Nikka charakteristické.
Asymetrický design lahve je inspirován překrývanými vrstvami japonského kimona a reprezentuje tak vrstevnatost historie a tradic společnosti Nikka, jíž založil Masataka Takecuru, otec japonské whisky.
Vůně: Sofistikovaná a vytříbená. Dokonalá rovnováha ovoce, sladového ječmene, včelího vosku a koření (skořice, muškátový oříšek). Ovocné a bylinné tóny (mech, lišejník) a citrusové aroma (pomeranč, citron).
Chuť: Plná a vyvážená. Hořká čokoláda, sladový ječmen, zemité tóny, čerstvé ovoce (jablka, sušené švestky, mirabelky, ryngle, hrušky). Medová, květinová chuť (šeřík, konvalinka). Dlouhotrvající, sametový závěr. Zpočátku kokosové mléko a červené bobulové ovoce (jahody, maliny), následně kandované ovoce (ananas, mandarinky) a příjemná svěžest.
Doporučené podávání: Samotná či s ledem, její jedinečná chuť ale vynikne i v jednoduchých, čistých koktejlech populárních v Japonsku – vyzkoušejte highball (1 díl whisky, 3 díly perlivé vody) nebo mizuwari (1 díl whisky, 3 díly neperlivé vody). Nikka 12 Y.O. se skvěle hodí k foie gras na zázvorovém chlebíčku, hořké čokoládě nebo k luxusním jídlům.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Nikka vypráví příběh o tom, jak se popularita a receptura skotské whisky dostala až do Japonska. V roce 1918 zavítal mladý Japonec Masataka Taketsuru do skotského Glasgow. Jeho rodina odedávna vyráběla tradiční japonské saké, on se ale zamiloval do skotské whisky. Stal se prvním Japoncem, který ve Skotsku studoval výrobu whisky. Po návratu do rodného Japonska v roce 1934 zde ve městě Yoichi vybudoval první palírnu whisky. Tak se zrodila špičková japonská whisky Nikka se skotskými kořeny.