Recenze MHOBA/3: MHOBA STRAND 101°

Pojďme se dnes podívat trochu detailněji na příběh značky Mhoba.

1623071673917

Robert Redvers Greaves se narodil v roce 1978 matce umělkyni a otci důlního inženýra v Johannesburgu v Jižní Africe. Tam studoval strojírenství. Po ukončení studií začal pracovat jako inženýr v těžebním průmyslu, dokud mu jeho otec nenabídl převzít jeho malou těžařskou firmu. 

Přestěhoval se tedy poblíž jednoho ze dvou dolů poblíž Malalane, aby sám důl spravoval. Malalane je zemědělské město v Mpumalanga v Jižní Africe. Farmy v regionu produkují cukrovou třtinu, subtropické ovoce a zeleninu. Jejich pozemky leží jižně od přírodní rezervace Krugerův národní park v oblasti Nkomazi (tohle vám už asi něco říká? Komu ne, přečtěte můj minulý článek).

Jelikož byl ale těžební průmysl v krizi, bylo potřeba mít i vedlejší příjem. Začali tedy na svém pozemku pěstovat cukrovou třtinu a prodávat ji místnímu cukrovaru RCL Foods (dříve TSB).

03.-RCL-FOODS

Tento cukrovar je v okolí největší a poskytuje všem živobytí a je tím ovlivněn i způsob života místních. Zapojení do kultury pěstování cukrové třtiny tak naprosto ovlivnilo jeho životní styl a způsob myšlení.Jelikož je ale jeho farma malá rozlohou a nemohl tak konkurovat ostatním začal přemýšlet o výrobě alkoholu ze své vlastní třtiny.

Začalo období studia, až narazil na Cachacu. Myšlenka vyrobit jihoafrickou verzi Cachaci ho nadchla a základní směr byl daný. Už na začátku věděl, že nechce dobarvovat a sladit a chce stařit ,,dubem,,.

V roce 2013 se s manželkou zúčastnil svatby v hotelu Belle Mare Plage na Mauriciu a muž jménem Guillaume Graffeille byl ten, který mu pomohl dospět k tomuto stěžejnímu rozhodnutí. Když seděl na hotelovém baru, byl přímo uchvácen množstvím různých rumů, které tam nabízeli. A jelikož barman na chvíli zmizel, oslovil dalšího zaměstnance, který momentálně byl po ruce, a to byl právě Guillaume.

404dbc4fe0c6d6eb7a2862d278a184cafc389838

Ten mu pomohl s prohlídkou všech lahví a zodpověděl jeho četné otázky. Hotel měl k dispozici asi 120 lahví různého rumu a dělá i degustace. To bylo přesně to, co potřeboval. V jednom okamžiku se ho Guillaume zeptal: "Odkud jsi?" a když byla otázka zodpovězena „Jihoafrickou republikou“, jeho odpověď byla: „Ano, vy nevíte nic o rumu. Vy znáte jen hrozny, vína a brandy “. Diskuze pokračovala, až padlo to důležité: "Kdekoli je cukrová třtina, tam je rum"

Po návratu z Mauricia začal Robert okamžitě odšťavňovat svoji cukrovou třtinu ručně ve svěráku na pracovním stole a vyráběl malé 10 litrové fermentační dávky, které mohly trvat několik hodin.Ty nechal kvasit v kbelících. Vyrobil si na koleně vlastní destilační zařízení a zkoušel, testoval až vyrobil první hladký destilát na 95% ABV. Tento proces dále zdokonaloval až si zažádal o licenci na výrobu alkoholu. Tu dostal v roce 2015 a mohl začít.

Postavil si vlastní lis a 200l destilační zařízení. Což stačilo k počátečnímu prodeji svého bílého rumu a rumu Glass Cask na místním trhu. Poté se potkal s Andy Kilohem který vzal jeho rum na Miami Rum Festival v roce 2016. Tam se setkal s velmi pozitivní zpětnou vazbou a klíčovou byla účast na Rumfestu 2017 na Mauriciu, kde se setkal s Ianem Burrellem. Ten byl zaujat kvalitou jeho rumu a téhož roku jej pozval na britský Rumfest. Tady obdržel několik konstruktivních rad a zpětnou vazbu od Richarda Seala.

 

Mhoba rum se tak dostal od přivýdělku k práci prodejem cukrové třtiny ke spolupráci s LMDW. Krásný příběh, který stojí za to vědět a znát, co je za značkou MHOBA.

Mhoba Rum STRAND 101°, Jihoafrická Republika, 58 %, Pot Still

Strand 101 je směsí Select Reserve Glass Cask Rum a Pot Stilled High Ester White Rum. To znamená, že jde o směs stařeného a bílého nestařeného rumu. Reserve Glass Cask zraje více než dva roky ve skleněných demižónech s dubovými holemi.

Ale proč STRAND 101?

Název je inspirován Knudem Strandem, což je spolupracovník majitele značky Roberta. Knud spolupracoval třeba s Bacardi v oblasti prodeje dlouhých 7 let a teď pomáhá Robertovy.

index

Knud jednoho dne procházel spoustu vzorků Mhoby a degustoval. Když skončil s degustací, zůstaly mu dva vzorky. Bílý rum, který byl příliš funky, a tmavý rum, který byl příliš dřevitý. Rozhodl se je smíchat a sledovat přesné poměry. Ochutnal a okamžitě si ho zamiloval. Poté zavolal Robertovi, aby se podělil o svá zjištění, včetně poměrů směsi, aby ji Robert mohl znovu vytvořit v Jižní Africe. Robert nadšeně zavolal Knudovi během několika minut. Nový rum byl na světě.

smith_and_cross.label

101 je síla rumu ale v UK a pro nás to tedy znamená 58% ABV. Původní návrh byl podle Americké normy což by měl rum sílu 50,5% . Robert souhlasil se 101 ale s UK poměrem takže proto 58%.    

Balení: Žádné není.

Láhev: Jako všechny Mhoby. Tady už není co popisovat. Jen se zmíním k modré barvě etikety a opět v tom má prsty Knud. Směs mu připomněla Smith & Cross, jeho osobní oblíbený rum. Štítek společnosti S&C je modrý a zlatý, což jsou také barvy štítku Strand 101. Odtud modrá barva,

 

Cena: cca. 1500 Kč, poměr cena/výkon je v pořádku. Stojí za ty peníze.

Vůně: velmi ale velmi voňavá. Cítíte toho hrozně moc. První přičuchnutí je hodně štiplavé až mě to zarazilo. Od této doby nevrážím celý frňák do sklenky, ale pouze mírně nasávám aroma.

První je cítit technická vůně laku na vlasy nebo odlakovače na nehty. Následuje mentol s jahodama. Hledal jsem tam někde náznak dubu, když část rumu je stařena (zrána?) s dubovými holemi ale někam zmizel a zůstal jen kouřový náznak pěkně v dáli.

U mě je to asi jedna z těch nejlepších vůni u značky Mhoba.

Barva: je světlejší, slámová. 

1623490734144

Chuť: chuť vynikne sladkostí po jahodách a smetaně – tady je to tím bílým rumem a následně přejde do hodně pepřového závěru. Závěr je středně dlouhý. Tady bych čekal trochu delší konec.

Rozeznávám tóny kávy a dřeva (tady ho mám) s mírnou nakouřeností.

Hodnocení: 80/100

Velmi povedený blend dvou rumů kdy ta divokost bílého je umírněná stařeným. Možná bych chtěl delší tělo a jen díky tomu ztratil pět bodů v hodnocení. Určitě vyzkoušejte. Je to veliká zábava.

Kde koupíte:

K nám vozí WH1 tady a taky můžete sehnat vzorek na Dramroom. Tím bych nejspíše začal.

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda