Radikon Venezia Giulia 'Slatnik' 13,0% 0,75 l

Kód: WH-1310
750 Kč 1 071,43 Kč / 1 l
Skladem (2 ks)

Detailní informace

Dárek zdarma
Dárek zdarma
Při nákupu nad 3000 Kč
Do 2 dní po celé ČR
Doprava po celé ČR
pečlivě zabaleno

Detailní popis produktu

AZIENDA VINICOLA RADIKON
Rodinné vinařství Radikon, které vzniklo nedlouho po druhé světové válce se nachází na italsko-slovinských hranicích, v italské provincii Friuli Venezia Giulia. Tady na prvních svazích Collio Goriziano v kopcovité obci Oslavia se nachází nedaleko města Gorizia tato “laboratoř”, věnovaná místním odrůdám a přírodním vinařským metodám, kterým se zde začali věnovat v 80. letech. Rostou zde odrůdy vinné révy Ribolla (prastará typická odrůda oblasti Collio Goriziano), Tocai Friulano, Pinot Grigio a Merlot. Stanko Radikon byl jedním z průkopníků italského přírodního vína, který v roce 1980 převzal po otci vinařství a začal praktikovat biodynamickou metodu pěstování (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). S vývojem technologií začal experimentovat s ocelovými tanky aby se po nějakém čase přiklonil zpět ke dřevěným sudům, které už používal jeho otec. V roce 1995 pak začal používat velké kuželovité kádě, kde prováděl dlouhé macerace bílých hroznů. Tato technika, kterou používali kdysi zemědělci k výrobě vín, aby zamezili oxidaci, byla obnovena a je rozvíjena až dodnes. Stankova vína, často nazývaná “oranžová”, jsou plody radikálního přírodního přístupu jak na vinici, tak i ve sklepě. Pravidla jsou jednoduchá, téměř zásadní: nízké výnosy, žádné produkty syntézy, pouze manuální zpracování a ruční sklizeň výhradně po dosažení optimální zralosti. Ve sklepě jsou stejně jednoduché následující postupy: spontánní fermentace, bez technické úpravy a bez přidání oxidu siřičitého, dokonce ani v lahvích, následují léta zrání v sudu a léta zrání ve skle. Po náhlé smrti Stanka v roce 2016 se o vinařství nadále stará jeho žena Suzana a jeho syn Saša. Od Ribolly Gialla po "Jakot", od Merlotu po "Oslavje" přes Pinot Grigio a "Slatnik" je výsledek naprosto jedinečný, nenapodobitelný a mimořádný. Používají speciální láhve s velmi úzkým hrdlem a špičkovým speciálním korkem.
Vína z Radikonu jsou přirozeně přírodní a nadčasová, jsou to unikáty, kterým není možné odolat.

Bílé víno Venezia Giulia IGT “Slatnik” je velmi suché, definované a dokonale vyvážené. Není nijak složité a přesto je zábavné a fascinuje svou bezprostřední svěžestí.

Je to víno plné kouzla a hloubky, jenž demonstruje veškerý Sašův talent a představuje jeho cestu a jeho přístup ke Colliu.

Po odstranění stonků probíhá přibližně tři týdny v dubových kónických kádích 25/35 hl spontánní alkoholová fermentace a macerace na slupkách bez regulace teploty. Velmi se dbá na to, aby slupky byly neustále ponořené, takže během macerace se 3x až 4x denně ručně provádí potápění matolinového klobouku. Po jemném lisování se následně víno ukládá do 25/35 hl dubových sudů, kde zraje rok a půl. V láhvích pak zraje a odpočívá další dva měsíce. Celý proces probíhá bez čiření a filtrace.

Místo původu: Itálie, Friuli, Gorizia, Oslavia
Vinařství: A.V. RADIKON
Označení: Venezia Giulia IGT
Barva: kalnější zlato-oranžová
Odrůda: 80% Chardonnay, 20% Tocai friulano (bílá hroznová réva, jenž v sobě spojuje převládající aromatickou složku s úžasnou jemností)
Roční produkce: cca 10000 láhví
Vinice: s průměrným věkem 25 let se rozprostírají na pouhých 1,8 hektarech v nadmořské výšce od 200-600 m, obdělávané organicky, sklízí se výhradně ručně pouze ty nejzralejší hrozny
Půda: bohatá na humus, je tvořena převážně z tzv.”ponky". Tento typ jílu je v nejhlubších vrstvách země velmi kompaktní a připomíná skálu, ale jakmile dojde ke kontaktu s nějakým korozním faktorem (vzduch, voda ...), ztrácí konzistenci
Chuť: intenzivní, plná, přetrvávající s lehce slanou chutí a příjemným dotekem tříslovin, elegantní a minerální s dlouhotrvajícím ovocným závěrem s náznaky broskví a meruněk
Vůně: velmi příjemná, bohatá, intenzivní sladší vůně s náznaky ovoce, zejména broskví, meruněk a japonského čaje s praženým ječmenem
Párování s jídlem: hodí se k mnoha pokrmům, ale obzvlášť k sýrovým předkrmům a vaječným pokrmům
Doporučená teplota při podávání: 12 -15°C, teplota téměř stejná jako u červeného vína, protože lépe oceníte jeho přirozené vlastnosti, doporučujeme dekantovat asi dvě hodiny před konzumací

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: