Recenze: CLAIRIN Vaval a Clairin Ansyen Vaval 22 Months SC#VV16MG-1

 1618655448559

Na začátek vám trochu poodkryju svou včerejší úvahu.

Když jsem seděl nad drinkem (většinou nad pitím vymyslím hodně věcí ) a přemýšlel co dalšího si chci koupit, pít a vlastně kam se chci směřovat, jsem došel k zajímavému závěru. Před nějakou dobou byl pro mě top FQ a přes to nejel vlak. Říkal jsem si, že to jinak už ani být nemůže.

Pak jsem začal ochutnávat jiné rumy, vše bez cukru, přidaných šmakulád, vyšší voltáže apod.. Minulý týden jsem si nalil Doorlys 12 a neměl v něm moc co objevovat, prostě mě to nebavilo. Teď když stojím před barem a vybírám co bych si dal, tak šáhnu po Hampden, Clairin, klidně i po agricole (tohle je mimochodem velmi zajímavý svět a stojí za prozkoumání) a když už po ,,klasice,, tak jedině vyšší voltáže 50+ a musí být něčím zajímavý. Když už si najdu čas na vychutnání rumu, chci si to užít a klidně 15 minut degustovat 0,04. To je pro mě ten požitek co mám.

Clairin Vaval, Haiti, pot still, destilováno 2018, bez přísad, 49,3%

Jak Luca Gargano našel Clairin?

Luca Gargano a Daniel Biondi navštívili Haiti v roce 2012. Po 15 návštěvách objevili 3 destilerie (Casimir, Sajous a Vaval), které vyrábí jeden z nejlepší Clairinů na ostrově.

Prý to bylo takto:

teprve před několika lety si Luca při procházce lesy Haiti zkřížil cesty s farmářem přepravujícím čerstvě nakrájenou cukrovou třtinu kterou převážel vůz tažený dvěma voly. Luca pokračoval v sledování toho muže a jeho sklizně zpět do vesnice Saint Michel De L'attalaye, kde objevil jejich Clairin. Luca muži řekl, že si přeje koupit něco z jejich rumu. Starší z vesnice mu nabídli cenu 2 $ za litr. Z úcty k rumu Luca přišel s vyšší nabídkou a slíbil, že jim místo toho zaplatí 5 $ za litr. Od té doby zajistil Clairina z jiných vesnic a dováží v nám na stůl.

O rumu:

Fritz Vaval vyrábí tento zcela jedinečný clairin ve vesnici Cavaillon na jižním pobřeží Haiti.

Vaval Distillery

Cavaillon je tři hodiny jízdy od Port au Prince na cestě do Cayes v jižní oblasti a poblíž nádherných pláží Aquinu. 

Lihovar Arawaks byl založen po válce 1947 Fritzovým otcem a své jméno dostal podle Fritzova otce na počest Arawaků, původních Karibiků, které osídlily jih ostrova před příjezdem kolonistů.

Dnes mají 20 hektarů různé cukrové třtiny zvané Madame Meuze, obhospodařovaných bez použití jakýchkoli hnojiv nebo chemikálií. Třtina je transportována osly a lisována v malém mlýně.

Fermentace trvá až 5 dní a provádí se pouze s použitím původních kvasinek. 

Vaval používá podomácku vyrobený kotlík, který je poháněn párou (s použitím upraveného lokomotivního motoru) spalováním bagasy, zbytku buničiny po rozdrcení třtiny. 

8 Still Vaval Steam

Všechno se děje ručně a přísně řemeslným způsobem, také pomocí plynových lahví pro přivádění ohně přímo na destilační zařízení.Denně se provádějí dvě destilace, z nichž každá trvá přibližně 10 hodin a z destilace vychází 50 až 55% ABV.

67349344_1101565586679037_8162985443726458880_n

Prostě takový garážový lihovar, ale v tom nejlepším slova smyslu.

Fritz je jediným palírníkem Clairin ve své vesnici a většinu jeho tekutiny si užívá lokálně z plastových lahví naplněných místně na vesnických trzích. Část je poslána kamionem do Port au Prince, kde je stáčena a zpracována na export.

Balení:

Stejný styl jako všechny základní řady Clairinů. Tentokrát dominuje červená barva. Na víku logo Vavalu indián s ozdobnou čelenkou. Zobrazují se na ní výjevy ze života na Haiti, tentokrát  se jedná o hudebníka a tanečníky. Tentokrát je návrh od Haitského umělce F.Josepha

ht_17

Za mě to krásně zapadá do celé filozofie značky a jen to podtrhuje to co je uvnitř láhve.

Láhev:

Tady se mění pouze etiketa. Takže opět úzká, vysoká.  Na přední etiketě stejný výjev jako na krabici.

Název destilérie a místa výroby. Na zadní straně se dozvíte vše podstatné, co jste zvyklí. Čili vesnici kde se destilovalo, rok, typ vstupní suroviny, fermentace, destilace a kdo destiloval.

Také se dozvíte že Vaval je zařazen do projektu Slow Food Sentinelle. Což je vlastně hnutí za potraviny a biologickou rozmanitost.

slow-food-foundation-for-biodiversity-logo-vector

Slow Food je mezinárodní neziskové hnutí, které chce potravinám vrátit jejich plnou hodnotu a místo ve společnosti respektováním producentů prostřednictvím spravedlivé ceny na oplátku za jejich práci, respektovat přírodu a životní prostředí a chránit biologickou rozmanitost, propagací chutí a místních tradic z každého regionu a každé kultury.

Cena: 1270 Kč, za mě OK.

Vůně:

První přičichnutí a já cítím pizzu, ale jako fakt. Nemyslím teď vyloženě těsto ale rajčatový základ s kořením. Poté se rozestoupí travnaté tóny, přezrálý banán, v pozadí tóny kvasnic nebo takový chlebový nádech.

Po delším rozvíření ve sklenici sladké tóny ananasu, medu a švestek. A po ještě delším už cítím sýrové tóny.

Je toho v tom tolik že to ani neumím popsat.  Každopádně ve srovnání s Casimirem, je to těžší vůně, méně aromatická. Taková přímočařejší.

Barva:

bílá ale není tak křišťálově průhledná jako Casimir, kapky po obkroužení ve sklenici rychle stékají dolů a tvoří takový závoj.

Chuť:

Travnaté tóny na začátku až jak kdyby jste mě do pusy nacpali trs trávy, následuje trpký prostředek, který trvá jen chvilku a pak docela rychle zmizí. Řekl bych , že až mírně nahořklý.

Dojezd je velmi minerální, mě to připomíná mořskou sůl. Jak když si něco hodně osolíte a ta chuť vám zůstane v krku. Jak toho ve vůni je strašně moc, tady je to zúžilo na pár vjemů.

Hodnocení:  86/100

Velmi zajímavý rum. Je to prostě zase něco jiného než ten výbušný Casimir. Hrozně mě to baví a jak jsem psal na začátku je to sakra zajímavé. Kdo chcete zkoumat, jste doma.

Clairin Ansyen Vaval 22 Months SC #VV16MG-1, ex-RUM, 50,2%

Fritz Vaval (3)

O rumu:

V roce 2018 organizuje Clairin velkou barmanskou soutěž: Clairin World Championship.

Screenshot-92

Vítězové tohoto klání měli možnost si vybrat sudy různých Clairinů, které jsou dostařované různou dobu v různých sudech. Takže můžete narazit na staření po whisky, různých rumech, sherry nebo dokonce po Caroni.


Toto cuvée Vaval tedy zrálo 22 měsíců v sudu VV16MG-1 který obsahoval rum Mount Gilboa (rum z Barbadosu, který se vyrábí v destilérii Mount Gay) a byl to David Moller, barman Hornet Baru ve švédském Karlstadtu, vítěz švédského finále, který měl tu čest vybrat tento sud.

Tato Single Cask lahvovaná v síle sudu je nabízena ve velmi omezené edici: pouze 204 lahví.

Balení:

Všechny dostařované Clairiny mají stejnou světlou krabici jen se liší logo a popis. Zde se dozvíme jaký  sud byl použit na staření, kdo stařil a jak dlouho. Je to velmi čistý design a mě osobně vyhovuje, zvlášť když si dáte několik druhů k sobě.

Láhev:

Opět ta samá láhev. Vidíme délku staření (21.6.2017 – 04.2019), kdo nechal stařit a na zadní etiketě je ještě popsána cesta vítězů soutěže na Haiti a výběr sudů.

Cena: 1600 Kč což je naprosto vyhovující

Vůně:

Ty trávové tóny z výchozího Vavalu tam jdou cítit, zůstala trocha medu a ovoce. Ale v globálu je ten rum velmi skrytý a vyplouvá na povrch více vanilka a dřevo ze sudu. Možná zbytek banánového aroma.

Barva:

Krásně slámová, rum stéká po velkých kapkách po sklenici dolů

Chuť:

To je jiný rum. Opravdu. Jediné co zůstalo je ten hodně minerální slaný konec, jen je o hodně prodloužený.

Trpko, sladko vanilkový začátek, pak exploze chutí a dlouhý dojezd. Toto mě chutná.

Hodnocení:  87/100

Tady mě to velice potěšilo. Jak může to dostaření v jiném sudu udělat s chutí takové divy. Jak kdyby jste pili něco mezi agricole a melasovým rumem. Doporučuju všem, co se bojí bílé varianty, vyzkoušejte tyto stařené. Já jsem objednal další 5ks různých rumů po různém staření a budu zkoušet.

Tip: mrkněte na video

 

Kde koupíte:

Vzorek Vaval 49,3% můžete vyzkoušet tady

Vzorek Vaval 50,4% můžete vyzkoušet tady