Recenze: MHOBA/1: Mhoba Rum American Oak Aged Rum

1621617981940

Tak a pojďme na ten rum.

Jo ještě jedna věc. Mám hodně informací k rumům a budu to pouštět jako vždy, postupně. Vždy nějakou část ať toho není na začátek moc najednou. Tak doporučím číst vždy v pořadí, v jakém to budu dávat a taky mrkněte vždy na blog na další fotky.

Mhoba Rum American Oak Aged Rum, Jihoafrická Republika, 43 %    

O rumu:

První díl bude všeobecně, ať máte přehled, o co jde a dále se na to podíváme trochu hlouběji.

mhoba-south-africa-logo

MHOBA se překládá jako „cukrová třtina“ ze siSwati, což je jazyk, kterým mluví místní svazijští lidé.

Jihoafrická republika je pro nás známá především výrobou skvělých vín. Kdo by tedy řekl že se tady vyrábí i skvělý rum.

robert+in+front+of+the+casks

První myšlenka na výrobu rumu přišla již v roce 2012, kdy zakladatel Robert Greaves přemýšlel o výrobě jihoafrické verze cachaca (což je rum z Brazílie). V roce 2013, na dovolená na Mauriciu bylo rozhodnuto. Ochutnal v místním baru hodně rumů a řekl si, že to je to, co chce dělat.

To vedlo ke dvěma letům pokusů a omylů, pokoušejících se zlepšit kvalitu jeho rumu na vlastní konstrukci svého destilačního zařízení, stejně jako žádost o licenci na alkohol, která mu byla konečně udělena v roce 2015. První rumy představil v roce 2016 na Miami Rum Festivalu, což mělo za následek další vylepšení, a roku 2017 ve Velké Británii na Rum Festu představil své výsledné dílo.

Úspěch byl takový, že od roku 2019 prodává v Evropě a je pravděpodobně jediným rumem destlovaným z třtinové šťávy v Jižní Africe.

Jedná se o malosériový řemeslný rum vyrobený z místní cukrové třtiny Nkomazi.

Je to 100% pot still a proto se nazývá, Pure Single Rum, rumový ekvivalent Single Malt Whisky. 

Cukrová třtina se pěstuje na MHOBA Sugar Estate, která se nachází na okraji městečka Malelane v srdci oblasti pěstování cukrové třtiny v údolí krokodýlí řeky Mpumalanga. Unikátní odrůdy cukrové třtiny, které rostou v této oblasti, vyvinul SASRI (Jihoafrický ústav pro výzkum cukrové třtiny) tak, aby vyhovovaly místním teplotám a podnebí.

unnamed

Jakmile je cukrová třtina připravena ke sklizni, je celá rozřezána a rozdrcena ručně, jsou odstraněny květy a listy a poté je rozdrcena na ručně ovládaném stroji s ručním podáváním.

Takto nastrouhaná cukrová třtina se poté lisuje v hydraulickém lisu, který navrhl a vyrobil sám Robert Greaves. Tímto způsobem denně vyrobí pouze něco mezi 1 000–4 000 litry šťávy z cukrové třtiny. Bagasa (zbytky) se buď zpracovává na organické hnojivo pro třtinová pole, nebo se spaluje za účelem výroby tepla. Čistá, čerstvě vymačkaná šťáva z cukrové třtiny se přidá do jedné z 12 neuzavřených fermentačních nádrží. Fermentace trvá mezi 1 a 3 týdny, v závislosti na stylu vyráběného rumu.

Destilace probíhá na zakázku vyrobeném destilačním zařízení, které produkuje extrémně čisté a koncentrované dávky třtinového rumu mezi 20 a 25 litry. Každá dávka je destilována s velkým důrazem na teplotu, která určuje, které frakce dávky jsou shromážděny, vyřazeny nebo znovu destilovány s budoucí dávkou. Tato opatrná, ale časově náročná metoda destilace umožňuje mnohem rafinovanější surový rum, než by to bylo možné u kontinuálních destilačních procesů ve velkém měřítku, které neoddělují žádnou z destilačních frakcí. Každá jednotlivá dávka rumu se poté zkontroluje na chuť a aroma a poté se rozhodne, zda je určena ke stárnutí nebo ne, a pro který z jeho 10 druhů rumů se nejlépe hodí.

Plnění do lahví je stejně manuální jako zbytek procesu výroby rumu. Rumy jsou nalité do lahví a poté označeny etiketou. Všechny etikety byly navrženy samotným Robertem.

Rum American OAK Aged je vyráběn hodně speciálně. Rum vlastně nezraje v sudu, ale se sudem. Bílý rum je uložen do velkých skleněných demižonů (tzv. „Demi-johns“)  s chipsy z amerického bílého dubu, které si značka Mhoba sama nařezala a vypálila. Jakmile je ukončeno zrání v těchto skleněných demižónech je rum ještě přemístěn k druhému zrání do sudů, které dříve obsahovaly jihoafrickou whisky. Po-té se naředí na výsledných 43% a putuje k nám.  Bohužel značka neprozrazuje, jak dlouho každé zrání trvá. Což chápu, ale samotného by mě to zajímalo.

EDIT: doplnění o délce staření přímo od Mhoba. Délka zrání s dubovými holemi je 12 měsíců a následné dostaření v sudech po whisky je 3-6 měsíců.

Balení: Žádné není.

Láhev: Poctivá, hranatá láhev. Hodně těžká. Ze předu označení Pure single sugarcane rum, dozvíte se že ke zrání slouží chipsy z amerického dubu a následně finish v sudech po whisky.

Zezadu je popsán celá výroba rumu, přesně tak jak to má být. Nic není schováváno, vše je transparentně ukázáno a dozvíte se vše potřebné. Tady za jedna.

Láhev uzavírá přírodní korek. Hrozně se mě líbí detailně zpracované logo firmy na vršku zátky.

Mhoba-Rum-South-Africa-Logo

Cena: 1080 Kč, naprosto přijatelné, poměr cena/výkon za mě OK.

Vůně: hodně cítím spálené až zuhelnatělé dřevo, vanilku, sladké tóny karamelu a mírnou štiplavost po pepři. Také mírná lihovitost.  Mě to voní velice pěkně. Dal bych 80/100.

Barva: světle zlatá, mírně zakalená s drobnými ,,nečistotami,, uvnitř (sud, dřevo). Po obkroužení ve sklenici stéká rovnoměrně dolů.

Chuť: hodně těžká chuť, zaplní vám celou pusu a sakra suchá. Vy co máte rádi hodně sladké rumy, ani nedoporučuju zkoušet. Dřevo a zase dřevo. Postupně vystupují na povrch tóny kávy a tmavé čokolády.  Nakouřený konec už je jen chuťovka.

Podle mého rum na celovečerní popíjení, úplně na pohodu a hlavně je to výstup z určitého stereotypu. Ale musím mít na něj chuť. Tady opět 80/100.

Hodnocení:  79/100

Je to nevšední rum, který jen tak nenajdete. Ono vlastně všechny Mhoba rumy a já je mám rád. Sám jsem zvědavý který mě ze všech co mám, bude chutnat nejvíc. Tento je prozatím v první trojce. Doporučuju vyzkoušet, minimálně vzorek ať zjistíte s kým máte tu čest.

Tip: mrkněte na krásné video o výrobě: https://www.youtube.com/watch?v=xMMRWMhfzgM

Kde koupíte: 

Vzorek všech Mhob najdete tady

Láhev koupíte jako vždy na Warehouse1

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda