Appleton Estate 21 YO (old edition) 0,7l 43%
Kód: 299Související produkty
Detailní popis produktu
Výrobce: Appleton Estate
Země lahvování: Jamajka
Způsob destilace: Pot still
Styl zrání: Tropické
Popis: Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Rumy Appleton míchá Joy Spence, první žena na světě, která získala titul master blender.
Appleton Estate 21 Y.O. sestává z pečlivě vybraných rumů minimálního stáří 21 let, které dohromady vytvářejí vskutku mimořádný rum. Je robustní, a přesto neuvěřitelně jemný, vyznačuje se tóny citrusů, koření a dřeva, stopami pomerančové kůry, muškátového oříšku, mandlí, kávy a kakaa. Má dlouhý a suchý závěr.
Chuťový profil:
(Tomáš Váca - officers-lounge.cz)
Vůně: Jemná, sladké dřevo, pikantní med, zatuchlost, ovoce a sladkost spíše v pozadí, zatuchlé ovoce. Hodně jemná a uhlazená.
Chuť: Středně hutná, málo sladká, jemná, trošku pikantní (perlivá), sladké dřevo, med a lehké ovoce.
Dozvuk: Málo sladký, minimální sladkost, spíše kratší, med, suché dřevo, hodně ovoce (které ale rychle zmizí).
Zajímavost: Appleton Estate 21 yo je první exkluzivnější lahví Appletonu sehnatelná ve většině světa. To je vidět i na odlišném designu od mladších rumů Appleton. Oproti mladší 12 yo je zde znatelný skok ve stáří rumu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Appleton Estate
je značka rumu s 300letou tradicí, jejíž historie sahá až do roku 1749, kdy byla založena nejdéle otevřená palírna na Jamajce. Destilace se provádí v pralese, kde zrají destiláty s unikátní chutí díky místnímu klimatu. Master blenderem, který míchá destiláty již 30 let, je celebrita rumového světa Joy Spence.
Jamajka je zemí rumům zaslíbenou. V 18. století byla největším producentem cukrové třtiny na světě, což umožnilo vznik silných rumů. Rumy Appleton se vyrábějí z cukrové třtiny pěstované na plantážích v oblasti Nassau Valley na Jamajce, kde je ideální podnebí pro kvalitní cukrovou třtinu. Proces výroby rumu se skládá z několika kroků, včetně sklizně a lisování cukrové třtiny, fermentace a destilace v měděných kotlích. Výsledný destilát se ukládá do sudů, kde zraje.