Recenze: Transcontinental Rum Line Flying King a Night Rambler, oba 42%

1628503372974

Dnes poslední dvojce z řady TCRL a schválně jsem si nechal na závěr dva jejich nové rumy určené do koktejlů. I přesto že to jsou koktejlové rumy, napíšu vám své klasické hodnocení. No a příště už se můžete těšit na další novou sérii. Co to bude? Nechejte se překvapit.

Transcontinental Rum Line Flying King, 42%

Jde o rum, který kombinuje rumy z Jamajky (Worty Park) a Dominikánské republiky. Je to 3-letý rum v kombinaci pot still a column still, bez filtrace a lahvovaný na 42%.

Co je to Flying King? Létající král byla 28. dělostřelecká fregata, která sloužila Edwardovi Anglie (jo fakt se tak přejmenoval). Byl to původem Irský pirát, který jmenoval kapitánem jedné své lodi práce Roberta Samplese. No a ta loď byla právě Flying King.

Robert se s ním plavil u jižní Afriky a drancovali portugalské námořní trasy. Následně ale byli pronásledování portugalským válečným námořnictvem, zajati a pověšeni.

Balení: žádné není

Láhev:

Tentokráte bílá, vysoká láhev s podobiznou lodi Flying King. Opět, jak jsme zvyklí, tak všechny informace o rumu jsou přesně napsány na etiketách. Láhev má na sobě také název TCRL a dole okolo spodní hrany písmena T C R L a mezi nimi lodní kormidlo, kotvu, kompas a značku pro vítr. Moc pěkné a líbí se mě, že se drží toho pirátského motivu. Láhev uzavírá pravý korek.

Cena: 600 Kč, jako rum do drinku super cena

Vůně:

Jo ten WP tam jde poznat. Mírně estery, flambované banány, vanilka, med, sušené švestky a meruňky. V povzdáli jde cítit koření – skořice a lékořice. Ta vůně je velmi lehká, nenáročná. Možná kdyby byl větší poměr WP, bylo by to lepší. Ta Dominikána to tak pěkně umravňuje.

Chuť:

Sladkost, ovoce a med. Prostě taky Dominikána vede. Lehce hřejivý konec a velmi lehká pikantnost Jamajky.

Dochuť:

Opět sladkost, med a sušené ovoce. Tady už se Jamajka ztratila.

Hodnocení: 80/100 jako rum do koktejlu

Přemýšlel jsem nad tím, zda je vhodný i k normálnímu pití a vůbec bych se nebál ho vzít k táboráku a zbořit se z něho. Takže určitě kategorie 2, do drinků průměrná 3-ka.

Transcontinental Rum Line Night Rambler, 42%

Jednoletý rum, v kombinaci Haiti (Clairin Casimir) a Jamajky (Hampden), s vysokými estery, vyrobený pot still, bez filtrace a opět lahvovaný na 42%.

No a tentokrát tu je pirát Joseph Coopers a jeho loď Night Rambler. Cooper byl kapitánem šalupy (typ lodi) Night Rambler a s ní se plavil Karibikem a východním pobřežím Ameriky. Když měl být ale chycen, tak místo toho raději vyhodil svou kajutu do povětří střelným prachem.

Balení: žádné není

Láhev: Stejná láhev jako FK, jen jiná loď. Za mě spokojenost.

Cena: 500 Kč, jako rum do drinku super cena

Vůně:

Skvělá, tohle se povedlo. Haiti tu hraje první housle a Jamajka mu zdárně někde vzadu sekunduje. Tóny trávy, zelených oliv, esterů a jablek se mísí se zralým ananasem a jahodama. Jako jo voní to parádně a to přesně sedí do koktejlů.

Chuť:

Ta už za vůni zaostává. Cítíte jahody, přezrálý ananas, med a zelené olivy. Řekl bych, že nemá téměř žádný závěr nebo mírný ale velmi prázdný.

Dochuť:  Zůstává mírná travnatost, ale všeobecně žádný není.

Hodnocení: 85/100 jako rum do koktejlu

Na samotné pití to není, boduje velmi vůní a do koktejlů je super. Ale přiznám, že takový Communal je o třídu výš.

Kde koupíte:

Oba dva seženete na Warehouse1. Vzorky na Dramroom nečekejte, tohle nikdo nejspíše vzorkovat nebude. Jsou to velmi levné láhve, určené do koktejlů. Ale můžete vyzkoušet osttaní rumy z řady TCRL.

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda