Recenze: Transcontinental Rum Line Panama 2013, 43% a Venezuela 2006, 60,9%

 1627407528923

Dnes se podívám na dva totálně odlišné rumy. Jeden 43% a druhý 61%. Oba dva přirozeně sladké ale jeden 1x tak starší. Výsledek jsem já osobně čekal úplně opačný. Tak pojďme už přímo na ně.

Panama: Jde o 6-ti letý kolonový melasový rum, který zrál 5let v Panamě a 1 rok na kontinentu. Bylo jej vyrobeno okolo 1300 lahví. A stařen byl v sudech po bourbonu. Není doslazený ani barvený.

TRL Venezuela 2006: Jde o 12-ti letý kolonový melasový rum, který zrál 11let ve Venezuele a 1 rok na kontinentu. A stařen byl v sudech po bourbonu. Není doslazený ani barvený.

Balení:

Klasika jako u všech TCRL lahví. Panama v zelené barvě odkazuje na rum Španělského typu a Venezuela v červené limitované edici. Mě se ty krabice líbí. Tady OK.

Láhev:

Opět černá klasika, barva na etiketě kopíruje krabici. Zase OK.

Cena:

Panama: 1200 Kč. Poměr cena/výkon v třídě Panamských rumů v pořádku. Ale narovinu, za 1200 Kč si pro mé chuťové buňky dokážu představit jiné pití.

Venezuela: 2200 Kč. Poměr cena/výkon neodpovídá.

Vůně:

Panama:

Meruňkový džem a to na první dobrou. Nikdy jsem u nedoslazovaného rumu necítil tak intenzivně meruňky. K tomu sekunduje další ovoce – třešně a citrusy, mírně vanilka a kokos. Ale převážně to ovoce. Není to nic zákeřného, spíše plošší s mírným závanem alkoholu. Prostě klasická Panama ale pozor, ne přeslazená. To je u mě u tohoto rumu velké plus.

Doporučuju nechat hodně vydýchat (klidně 15 minut), vůně se zbaví toho alkoholového ocasu a vystoupí více ovocná složka.

Venezuela

Přiznám těšil jsem se. 61% u takového rumu ve mně budilo důvěru ale ne vždy je výsledek dobrý. Tady to bohužel nedopadlo dobře. Hodně je cítit lihovitost, která zabíjí ostatní vůně. Když se hodně snažíte, poznáte dřevo, ale hodně dřeva (možná až přehnaně moc), mírně vanilka, med, melasa, červené ovoce a v dálce mírná slanost.

Chuť:

Panama:

Opět džem, meruňky hrají prim. Do toho třešně, vanilka. Mírně štípne v krku, ale celkově má velmi krátké tělo. Sekunduje tomu kokosové mléko a smetana. To bylo celkem těžké rozpoznat, ale furt jsem hledal, co tam mám a ten kokos tam v závěru jde hodně cítit. Po vydýchání se hodně zakulatí, ale zároveň se zkrátí.

Venezuela:

Zase alkohol. Je ho tam prostě moc. Mírně med, ovoce, dřevo. Ale nic víc vzhledem k % alkoholu necítíte. Je to škoda, mohl to být snad zajímavý rum.

Dochuť:

Panama: Konec má středně dlouhý dojezd což vzhledem ke kratšímu tělu je zajímavé. Zůstává sladkost a ovocnost. Tady fajn.

Venezuela: Konec je dlouhý po alkoholu v kombinaci sladkosti a dřeva.

1627407528912

Hodnocení:

Panama: 78/100

Takže přiznávám, tady jsem byl skeptický. Panamu nemám rád, jejich rumy jsou pro mě absolutně nudné, přeslazené a na jedno brdo. Ale tady celkem překvapení, vůbec mě nevadilo ji pít a jde jenom vidět, že když se to udělá bez cukru a všech pochutin okolo, tak to jde. Jo má 43% ale zase je to pitelné. Teď v létě mě to vyhovovalo. Není to rum, na kterém bych ujížděl, ale prostě mě nevadí. Navíc ve srovnání třeba s 18-ti letým Rum Nation, je jasný vítěz. Takže pro začátečníky ideální. Rozhodně lepší než ty přeslazené dochucené srágory. Dostanete nedoslazený rum, bez pochutin a to je to o co tady jde.

Venezuela: 66/100

A na tento jsem se zase těšil a průser. Alkohol ho úplně zabil. Přerušil chuť i vůni. Ne vždy je prostě dobré vyhledávat vysokoprocentní rumy, když se s tím neumí dělat. Cítíte pouze alkohol a dřevo. To je primární. Dokonce jsem si ho naředil na zhruba 50% ale i to nepomohlo. Vůbec nic se nestalo. Alkohol pořád vévodil a rum byl více vodnatý. Třeba u RDL Panama (Puma, má myslím 65%) to velice pomohlo a rum se naráz hrozně otevřel. Tady ani prd. Z tohoto důvodu má u mě tak špatné hodnocení. Schválně to vyzkoušejte, vzorky má DramRoom a zda dojdete ke stejnému závěru.

Kde koupíte:

Vzorek Transcontinental Rum Line - VENEZUELA 2006 koupíte na Dramroom a láhev na Svět nápojů. Panamu koupíte jako vždy na Warehouse 1.

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda