Recenze: Dictador 20 YO

 1646485200824

Proč jsem si řekl, že udělám rumy Dictador? Je tu asi tak 2/3 lidí co nepijí vysoké volty, nepijí bílé rumy, nepijí vysoko esterové prasárny, nepijí Haiti, nepijí prostě všechny ty dobroty co třeba já a ostatních 1/3 šílenců tady. Proto chci udělat i něco pro 2/3 publika.

Ta 1/3 to číst nemusí, ta 2/3 bude podle mého spokojená.

Osobně jsem začínal s 12-kou a další rumy si už nekupoval. Přešel jsem hodně rychle na jiné styly rumu a díval se na sladké rumy trochu z patra. Jak rumově dospívám, už to nedělám. I sladkým rumům je potřeba se věnovat a najít mezi nimi to lepší co jde. Takže občas udělám i něco co ode mě nečekáte.

Tento kousek mám doma již 3 měsíce. Nosím ho na každou degustaci a debatuju s lidmi. Sbírám jejich dojmy a až teď jsem rozhodl, že s tím půjdu ven.

Vybral jsem si z řady Dictador běžně dostupné rumy a ty chci ochutnat a napsat Vám svůj pohled. Taky tu máme degustační sadu té nejvyšší řady, co už dělal i Jirka. Ale to vidím, že napíše jen jako postřeh. Podle mě to nikdo nekupuje na běžné pití. Takže proto Dictador proto sladký rum.

Dictador 20YO, 40%

Všude je toho napsaného už tolik že nemá smysl se opakovat. Tak jen to základní.

Jde o minimálně 20-ti letý rum, stárnutí systémem solera upraveným speciálně pro rumy Dictador, 18let v sudech po bourbonu, 2 roky v sudech po portském, destilace z panenského medu (ne z melasy!) = koncentrovaná šťáva z cukrové třtiny, 70/30 kolona/kotlík, ředění po dobu 28 dnů demineralizovanou vodou, nedoslazovaný. Zbytek studujte sami.

Balení: tentokrát nehodnotím

Láhev: tentokrát nehodnotím, ale malá poznámka. Předchozí neprůhledné bylo pěknější.

Cena: kolem 1000 Kč, poměr cena/výkon naprosto v pořádku

Vůně:

Když odšpuntujete láhev, tak vlašské ořechy. Ve sklenici se otevře a k vlašákům se přidává sladkost medu s mírně kávovými tóny. Taky poznáte, že byl rum v sudech po portském. Tóny červeného ovoce a mírně dřeva ukončují celý sladký tón.

Chuť:

Znáte takové ty tyčinky, kde jsou ořechy v medu? Tak tady vlašáky v medu. Jak kdybych tu tyčinku jedl. Do toho kapka kávy a cukrové třtiny. Závěr na sladký rum solidně dlouhý. Celkově jde o pěknou kulatou chuť. Samozřejmě tak +10 voltů by pomohlo, ale na 40%, opět stejné slovo, solidní.

Dochuť: Mírná trpkost a chuť cukrové třtiny.

Hodnocení: 86/100

V jeho kategorii ho řadím poměrně vysoko. Už 12-ka umí vykouzlit úsměv na tváří ale za mě 20-ka je o level výše. Jednoznačně jej vyzkoušejte. Milovníci sladkého budou nadšení. Milovníci sladkých rumů k doutníku taky. Já jsem velmi spokojen. Stejně tak všichni komu jsem jej za poslední měsíce dal. Vždy jsme ho vzali k doutníku a spokojenost.

Taky jsem zkusil ho vzít na akci pro nerumaře a taky bodoval. Pro mě univerzální sladký rum, co se pěkně pije, neurazí nejspíš nikoho a nestojí majlant.

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda