Recenze: Gunroom Navy

 

Navy rumy mám v poslední době hodně v oblibě a tak jsem tento kousek nemohl vynechat. Zaujal mě nějaký ten rok zpět a od té doby ho mám pořád rád. Taková vypitá láhev na konci rumfestu, hned za bránou je toho důkazem. Poznámka. Ano bylo nám pak pěkně blbě.

 1647088470065

Gunroom Navy, 65%

Finální směs obsahuje rumy s různým původem, primárně rumy britského stylu vyráběné metodou copper still. Nejvíce je v něm podíl rumu z Guyany. Rumy jsou jemně smíchány a chvíli společně odpočívají v otevřených nádobách, než jsou nalahvovány.

Ve finální směsi najdete blend tří až pětiletých column distilled rumů z Trinidadu (Angostura) zrajících v bourbonových sudech, blend column a pot still pětiletých rumů z Barbadosu (Foursquare), čistý pot still blend z Jamajky (Worthy Park) a nakonec nevyzrálý pot still z Guyany (Port Mourant) vyráběný za použití destilačního zařízení z osmnáctého století.

Balení: žádné není

Láhev: malá 0,5 l potvůrka. Korek je zalitý ve vosku, což je sice efektivní ale jinak úplně naprd. Zaprvé se to blbě otevírá a za druhé to nikdy už netěsní. Takže pozor na to.

Cena: do 1000 Kč ale pozor je to 0,5 l. I tak poměr cena/výkon naprosto splňuje. Takže v pořádku.

Vůně:

Sladký med, ovoce, karamel a hodně ovoce. Tady jasně poznáte Guyanu. Vždy první degustuju a až potom si vyhledávám složení a jasně jsem poznal, že největší podíl je rumu z Guyany. Ty jablka tam jasně poznáte. Do toho kapku banány od WP. Lékořice nesmí chybět.

Vzadu ucítíte i náznak vanilky a hodně koření.

Chuť:

Kombinace pikantnosti, opět jablek (PM), spoustu ovoce, květin a koření. Je to bomba. Na tak mladý rum je to prostě pecka.

Zase ta lékořice nesmí chybět ani v chuti. Tělo je středně dlouhé, ale nahrazuje to závěr. Ten je EXTRA dlouhý s tóny koření.

Dochuť: zázvor, banány, sladký med a zase jablka.

Hodnocení: 90/100

Hodně vysoké hodnocení po delší době, ale toto je skvělý kousek. Kdo chcete pořádný navy, silný, máte rádi Guyanu, tak jste doma. Bohužel má dvě mouchy. Je to jen půllitr takže rychle mizne a ten vosk. Takže v obou případech musíte rychle vypít. Naštěstí tento není nedostatkové zboží. Vyzkoušejte třeba jen vzorek, je to pecka rum.

 

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda