Recenze: Dictador XO Perpetual a Dictador XO Insolent

1651407326376

Toto jsou, pro mě, dva vrcholy značky. Proč vrcholy? Je to vrchol toho, co jsem ochoten za tento druh rumu zaplatit. A proto dělám Dictador 20 YO a Dictador XO. Připadají mě v poměru cena/výkon v pořádku. Vyšší řadu mám ochutnanou, ty rumy jsou super, ale cena již mě připadá mimo. Proto vrchol, proto tento výběr.

Dictador 20 YO jsem Vám již psal a za mě je to skvělý sladký rum v poměru cena/výkon. Tak jsem byl zvědavý, co udělá zlatý Perpetual a stříbrný Insolent. Mimochodem, mezitím než jsem toto vydal tak se přejmenovali a teď je to Aurum a Platinum. No budeme říkat, zlatý a stříbrný-

Kdo si chce počíst o složení a o Dictadoru, tak odkazuju na Pavla. Má to pěkně udělané: https://www.rumrock.cz/jak-podarily-dictadory-xo-insolent-a-perpetual/

Já se zaměřím na jejich srovnání a hlavně chuť.

 

Cena: oba kolem 2000 Kč, poměr cena/výkon OK, ale. Co ale? Přečtěte recenzi.

 

Dictador XO Perpetual (zlatý), 40%

 

Vůně: převažuje typická káva, med, vanilka a taková jemná svěžest. Za mě taky trochu květiny. Velmi mírná, sladká, nenáročná.

Chuť: mléčná čokoláda, mírně káva, velmi vlašské ořechy ale taky mírně alkoholová stopa. Tu bych tady nečekal.

Dochuť: vlašské ořechy v medu. Klasika z poutě.

Hodnocení: 79/100

U mě v souboji s 20YO prohrál. Ta chuť není špatná, ale je plošší jak 20YO a ten taky tahá za delší konec cenou.

Dictador XO Insolent (stříbrný), 40%

 

Vůně: čokoláda, káva, med, karamel, jemně je tu dřevo, což ve zlatém nenajdete a taky kouřovitost. Je výraznější, plnější než zlatý.

Chuť: vlašáky + hořká čokoláda. Do toho jemně káva, květinové tóny a med. Opět, výraznější a lepší než zlatý.

Dochuť: med, čokoláda, mírně dřevo.

Hodnocení: 85/100

Takže v souboji se zlatým vyhrál na plné čáře. Prostě ne vždy je zlato lepší jak stříbro. Je plnější, sladší, čokoládovější.

 

Oba dva jsou nedoslazované. Jsou přirozeně sladké, což z nich dělá skvělé kousky pro milovníky jemných, sladkých tónů. Jednoznačně vyhraje stříbrný. Ten bych si klidně dal další láhev a pil jej k doutníku. Což je taky jeho hlavní úloha. No ale pak je tu 20YO. Já si nemůžu pomoci, ale když je dám vedle sebe tak 20YO je strčí do kapsy. Už jen tou skvělou cenou.

Tak má rada zní. Kupujte Dictador 20 YO, pak stříbrného, protože tady nešlápnete vedle a zlatého klidně oželte.

Přemýšlím, zda udělat i Dictador 12 YO, ale ten asi všichni znáte. Nebo ty nové řady, kde jsou cenově dostupné rumy. Uvidíme. Třeba mě ještě nějaký přijde do cesty.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda

 

Jednotlivé degustační vzorky můžete přechutnat zde, Dictador degustační vzorky