Recenze: Cihuatán Folklore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish

Rumy Cihuatán se těší neskutečné oblibě nejen u nás. Jejich odkaz je založen na Mayské kultuře a poctivé práci. Dnes si představíme speciální edici vytvořenou pro českou rumovou skupinu Rumrock. Nejdříve ale pár slov ke značce samotné. 

Palírna se nachází v údolí Cihuatán, kde kdysi mayský kmen postavil stejnojmenné město. Nachází se v nadmořské výšce 305m nad mořem. Destilerie nese název LICORERA CIHUATÁN S.A. DE C.V. a je poměrně mladá, jelikož byla založena teprve roku 2004. Žádnou jinou palírnu v El Salvadoru nenajdete. 

V Cihuatánu vyrábí dva základní typy rumu - lehký "Nantli" (matka) a těžký "Tajtli" (otec). Destilace zde probíhá čistě Column Still metodou. Zrání probíhá zpravidla v nových dubových sudech nebo v sudech po bourbonu. Ale mají samozřejmě i několik dalších typů sudů ke staření. Andělská daň v této oblasti dosahuje hodnoty 7 - 8% ročně.

Nad procesem fermentace i destilace zde dohlíží žena na pozici Master Blendera - Gabriela Ayala. Je promovanou inženýrkou chemie a spolupracuje s víceprezidentem značky Cihuatán Juanem Alfredem Pacasem. Gabriela pracuje u značky Cihuatán již od roku 2014. Gabriela se snaží do rumů dávat svoje vlastní pocity, emoce a vše v souladu s mayskou kulturou.

 

Cihuatán Folklore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish

Rumy Cihuatán Folklore jsou speciální a limitovanou řadou vybraných single barelů značky Cihuatán. Název je složenina dvou slov – Folk (lidé) a lore (tradice). Gabriela Ayala v této etapě vybrala celkem 13 sudů, z nichž 3 putovaly speciálně do České republiky.

Cihuatán Folklore RumRock je speciální limitovaná edice vytvořená pro rumovou stránku RumRock, která vám již léta přináší spoustu článků a recenzí. Konkrétní sud a tedy i rum vybral rumový nadšenec, recenzent, degustátor, zakladatel stránky Rumrock a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Staření probíhalo nejdříve v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po Oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.

IMG_1316fb

 

Vůně: Vůně je silná, vyzrálá, hutná, středně sladká. Cítím výrazný karamel a vyzrálé dřevo (lehká zatuchlost). Výrazný je také vanilka a višně (zrání v sudech po sherry). Když se rum nechá chvilku "vyvětrat", rozvine se květinové aroma a trávou, pomerančovou kůrou a decentním kokosem. 

Chuť: I zde působí dost odlišně v porovnání s dalšími rumy Cihuatán. Chuť je silná (53,4% alkoholu), středně sladká, lehce štípne na jazyku a po polknutí příjemně hřeje. Výrazný ze karamel, vanilka a velmi vyzrálé dřevo. Dominantní je také stopa po sherry. Po chvíli v ústech se projeví decentní pikantnost aroma tabáku a určitá kořenitost (kokos a skořice). Závěr je lehce nahořklý, středně dlouhý a příjemně intenzivní. 

Hodnocení: 91/100

Závěr: Láhev je rozhodně zajímavá nejen proto, že vznikla pro českou republiku. Rum je skutečně skvělý, velmi odlišný od dalších produktů této značky. Co se týče designu, značka Cihuatán v tomto ohledu nikdy nezklame. Kombinace Mayských znaků a legend skvěle ladí s jejich produkty. Já jsem moc spokojený, škoda že bylo tak málo láhví. Rozhodně ale alespoň ochutnejte.

IMG_1226fb

Vzorek k ochutnání v odkazu: Cihuatán Folkore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish