Recenze: ICONIC ART SPIRITS 2006 15 YO ABV 58%

Rum, který jsem dostal jako podpultovku v Hulíně 2021 a jsem rád, že můžu o něm něco málo napsat.

Láhev je skoro pryč, všichni kdo ochutnali (a že jich bylo) byli spokojení. Tak je ten pravý čas napsat nějaký ten názor.

Kdo si rád čte: https://iconicartspirits.com/pl/spirits/iconic-rum

 

ICONIC ART SPIRITS 2006 15YO, 58%

O co tedy vlastně jde? IAS je vlastně takový privátní bottler firmy Dictador, vlastní jej i stejný majitel. To jim umožňuje plnit láhve v sudové síle (do teď to byla pouze Wixárika). Plní hodně whisky z celého světa a ty následně nechávají stařit třeba i po tokajském víně. Když se podíváte na jejich web, najdete i další rumové plnění. Sám jsem ochutnal jen tuto 15YO ale byl bych zvědavý i na ty mladší kousky. Uvidíme. Třeba se podaří.

Tento je limitka 120 lahví (ještě jsou nějaké k prodeji) z jednoho sudu, kdy 10 let byl stařen v sudu po bourbonu, poté 3 roky po sherry a 2 roky po portském. Všechny sudy po víně jsou z vinařství Niepoort.

Balení: černá krabice, pro mě ničím zajímavá. Prostě normálka.

Láhev: opět to co u krabice. Nenadchne, neurazí. Ale bude dobrá na slivovicu.

Cena: rovnou to tady propálím. Malé mínus u mě. Láhev stojí cca. 3800 Kč a za mě už je to moc. Kdyby to létalo za necelé 3000 Kč vůbec neřeším. Takto jsem musel sundat 4 body z hodnocení.

Vůně:

Sherry a portské hrají prim. Velmi mírně cítím vlašské ořechy (takový znak rumů od Dictador) a spíše více vystupuje káva s tmavou čokoládou. Po vínech je tu kotel červeného ovoce. Celkově je to hutná, těžká (na poměry ,,sladkých,, rumů) vůně a velmi mě vyhovuje. Vše zakončí sladký karamel.

Chuť:

A tady už vlašské ořechy jsou. Krásně se snoubí s mléčnou čokoládou, zajímavá je jemná pikantnost, neméně už trpkost červeného vína, kterou tu logicky hledám. Vše doprovází velmi mírná sladkost.

Dochuť: sladký kamarel a vlašské ořechy.

Hodnocení: 87/100

Jak jsem psal, Mínus 4 body za cenu. Ale jinak, krásný, hutný, sladký (ne doslazovaný) rum.

Malé prozrazení. Brzo čekejte nový IAS 16YO, 59% a zase bude k dostání na MyDrinks. Takže když se k němu dostanu, rád Vám zase napíšu.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda