Recenze: Ron Cristóbal Santa Maria Oloroso a Vintage 2007

Pro mě dvě velké překvapení. Čekal jsem extra sladký rum, po zkušenosti s Ninou a Pintou, ale opak byl pravdou. Rumy co jsou inspirované cestami Krištofa Kolumba a jeho objevitelskými cestami do Ameriky. Cristobal = Krištof a Santa Maria = jedna z jeho lodí. Prostě vše souvisí se vším.

 1650024378619

Ron Cristóbal Santa Maria Oloroso a Vintage 2007, oba 46%

Ron Cristóbal je vyráběný, destilovaný a fermentovaný v Dominikánské republice společností Alcoholes Finos Dominicanos, která sklízí dominikánskou cukrovou třtinu a vyrábí čistě dominikánský rum. Alcoholes Finos Dominicanos je největším producentem alkoholu v Dominikáské republice.

Oloroso

Tato edice zrála dvakrát, podruhé 17 měsíců v sudech od Oloroso z evropského dubu. Byla destilována v roce 2006 a lahvována v létě 2020 v nákladu pouhých 1487 lahví.

Vintage 2007

Tato edice je čistý vintage blend z roku 2007. Rum tropicky zrál pouze v teplém klimatu Dominikánské republiky a byl nalahvován v létě 2020 do 1174 lahví.

Ani jeden není doslazován.

Balení: nádherné tuby, ve zlato-hnědých barvách. To se povedlo.

Láhev: to samé, stejná barevnost. Všimněte si, že lahve a etikety jsou úplně stejné, mění se jen černý, informační pruh na láhvi. Jedno malé mínus. Křehké korkové zátky, co se rády rozpadnou. Takže opatrně.

Cena: cca. 1800 Kč a poměr cena/výkon na jedničku.

Vůně:

Oloroso

Sladkost sherry, cukrová třtina, krásná medová linka s ovocnými tóny a do toho všeho mírně dřevo.

Dejte si vedle sebe Zacappu Limitadu 2009 a tento kousek. A hledejte rozdíly. Naprosto minimální.

Vintage 2007

Absolutně bez sladkosti. Vanilková zmrzlina, připečený karamel, zase cukrová třtina s červeným ovocem. Na konci mírná zatuchlinka. Něco jako starý kufr plný starého oblečení.

Takže Oloroso sladší, 2007 sušší. Plností vede Oloroso, komplexností 2007.

 

Chuť:

Oloroso

Daleko sladší jak vůně. Taková pěkně kulatá, med, karamel a vanilka. Do toho nějaké ovoce.

Vintage 2007

Opálené dřevo s mléčnou čokoládou, do toho trocha vanilky. Mírná trpkost a konec přechází do suchého tónu. Tady byste sladkost hledali marně.

Opět to co u vůně. Oloroso sladší, plnější kousek. 2007 překvapivě suchý závěr.

Dochuť:

Oloroso – dřevo a červené ovoce s medem.

Vintage 2007 – dřevo s kouřem.

Hodnocení: 90/100 a to oba stejně

Skvělé kousky. Opravdu jo. Pro mě překvapení veliké. Jsem zvědavý na ty dvě nové staření.

Dovolím si tady tvrdit jedno. Za mě jsou to skvělé rumy pro rumaře co chtějí přejít ze slazených rumů k těm, buďto neslazeným a zůstat u nižší voltáže, nebo přímo k nedoslazovaným rumům a posunout se v rumovém životu dále. Jako první metu bych volil Oloroso a poté 2007. A také všem co chtějí trochu ubrat, dát si něco bez cukru a odpočinout u nižších voltů a kvalitního rumu.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jard