Recenze: MHOBA/5: Výroba rumu MHOBA

Jak jsem Vám slíbil, tak dnes se podíváme na celý proces výroby rumů Mhoba trochu detailněji. Při hledání jsem narazil na fantastické články takže dnes :O RUMU, BEZ RUMU.

Také tímto ukončuji články o rumu Mhoba a můžete se těšit na další výrobce, destilérie nebo nezávislé plniče rumů. Ještě uvidím, co to bude, ale nechejte mě čas, já to vymyslím. Doufám, že se vám tyto série líbí a budete chtít pokračování. Tak si dejte třeba dobrou kávu a jdeme na to.

Třtinová pole a sklizeň

Vlastní pole s cukrovou třtinou. Odrůda je vyšlechtěna místním Jihoafrickým ústavem pro výzkum cukrové třtiny (SASRI) a to přesně pro místní podnebí, typ půdy která je bohatá především na hořčík a to dává rumu nezaměnitelný terroir.

Sází vlastní třtinu, ručně sklízí a poté ji drtí a odšťavňují pomocí ručně ovládaných strojů s ručním podáváním.

Lisování cukrové třtiny

original-cane-press

Robert vyrobil za posledních 6 let dva typy třtinových lisů. Prvním z nich byl konvenčnější válcový lis, který měl dvě protiběžná velká ocelová kola, která mezi ně tlačila kusy třtiny. Tento starý lis se již ale nepoužívá.

Aktuálně využívaný třtinový lis

Přechozí lis využívali asi dva roky, než Robert navrhl a postavil současný lis, který je naprosto jedinečný. Lis pracuje na dávkovém principu, díky kterému je pomalejší, pokud jde o množství vylisované třtiny, ale je výrazně efektivnější při získávání šťávy. Je to v zásadě velká, silnostěnná ocelová trubka, která je naplněna předem nastrouhanou cukrovou třtinou. Tato drcená třtina se poté lisuje hydraulickým pístem.

 

 

 

Proces odšťavňování cukrové třtiny:

Po ručním rozřezání je třtina umístěna na hromady na polích, která jsou opět ručně naložena na malý tahač, který dodává čerstvě řezanou třtinu do lisu

Třtina je ručně podávána do mlýnu, který ji drtí na stlačitelnější hrubou buničinu. Tato buničina plní násypku z nerezové oceli. Jakmile je plná, mlýn se zastaví a obsah se dopravuje pomocí dopravníkového pásu do válce lisu, kde se následně lisuje. Oddělí se bagasa a šťáva.

Část bagasy je smíchána s hovězím a slepičím hnojem, aby se vytvořilo organické hnojivo, které se vrací na pole a zbytek bagasy je využitý pro spálení u destilace.Třtinový lis produkuje 1 - 4 000 litrů čisté třtinové šťávy denně

Čistá šťáva z cukrové třtiny Nkomazi

pure-nkomazi-sugarcane-juice

Zbytek po lisování bagasa

 removing-spent-bagasse

Nádrž na sběr šťávy z třtiny

 cane-juice-collection-tank

Kvašení

MHOBA pěstuje na své farmě 7 odrůd cukrové třtiny, které jsou dodávány do místního cukrovaru. Na jejich polích se pěstují dvě specializované odrůdy, které se věnují výrobě rumu MHOBA . Jedná se o N57 a N36.  Právě tyto dvě odrůdy MHOBA v současné době získávají ekologickou certifikaci.

2000 litrová fermentační dávka (7-10 dní)

img-20190524-wa0001

Vzhledem k tomu, že MHOBA před lisováním rozdrtí svou třtinu, je spousta přirozeně se vyskytujících kvasinek vymyta z vnějších částí třtiny. Jejich lis je také poměrně pomalý, takže lisování celé dávky šťávy trvá několik hodin a během této doby v nádrži začne šťáva přirozeně kvasit. Jakmile je vylisována celá 1000 litrová dávka, obvykle mírně fermentuje pouze s použitím přírodních kvasinek. Poté přenesou 1000 litrovou fermentační dávku do fermentačních nádrží a přidají komerční droždí, což je standardní pekařské droždí. Droždí a rozmanitost kvasinek jsou jednotné pro všechny dosud vydané Rumy. Robert experimentoval s divokou fermentací, ale dosud se nedostala do prodeje.

Dunder / dlouhá fermentace 21 dní

img-20190524-wa0003

Dunder se do dávky přidává ihned, jakmile se nádrž naplní šťávou, která už pár hodin přirozeně kvasila (než se vylisuje celá dávka).

img-20190524-wa0004

Destilace

Používané destilační nádoby byly vyrobeny z mědi a nerezové oceli. Kontakt mědi s výpary a destilátem během destilace je velmi důležitý, protože pomáhá při odstraňování sloučenin obsahujících síru. 

all-three-pots

Zobrazení teploty při destilaci

  pot-still-temperature-display

Zrání

Zrání rumu MHOBA probíhá ve skladu z ocelových a pozinkovaných plechů, což umožňuje působení horkého vlhkého jihoafrického podnebí na sudy a rum.  Současný sklad má kapacitu 1000 sudů.

Používají sudy o velikosti 200 – 500 litrů. Převážně evropské dubové a také po ex- whisky, nebo červeném víně.

Sudy na whisky American Oak Ex z Jižní Afriky

american-oak-ex-sa-whisky-casks

Repasovaný sud z maďarského dubu obsahující rum MHOBA

 refurbished-hungarian-oak-cask-filled-with-mhoba-rum

Některé sudy jsou ponechány ve stavu, v jakém byly z předchozího použití, protože se používají k sekundárnímu zrání, a jiné jsou zcela rozebrány a renovovány, znovu opečeny, aby se do rumu dostalo mnohem více aroma ze sudu.

Plnění do lahví

bottles-are-hand-filled-1

Stáčení MHOBA rumu je velmi jednoduché a zcela manuální stejně jako zbytek jejich procesu. Rumy, které jsou smíchány nebo zředěny na konkrétní ABV, jsou smíchány v nerezových nádobách.

Odhad ABV pomocí zařízení pro měření hustoty. Filtrování rumu ABV se nakonec změří přesně v laboratoři.

Etikety

Tisk fóliových štítků se provádí v lihovaru. Robert osobně navrhl téměř všechny etikety. Laserové gravírování a řezání bambusových štítků se provádí v lihovaru

 

Export objednávky pro LMDW

export-order-for-lmdw


Takže tohle je cesta rumu Mhoba od cukrové třtiny až k vám domů. Všem doporučuji minimálně ochutnat tento skvělý a netradiční rum. 

Vzorky najdete kde jinde než na Dramroom - Mhoba vzorky a láhve u Warehouse1.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda