Robert Redvers Greaves

 

Robert Redvers Greaves se narodil v roce 1978 matce umělkyni a otci důlního inženýra v Johannesburgu v Jižní Africe. Tam studoval strojírenství. Po ukončení studií začal pracovat jako inženýr v těžebním průmyslu, dokud mu jeho otec nenabídl převzít jeho malou těžařskou firmu. 

Přestěhoval se tedy poblíž jednoho ze dvou dolů poblíž Malalane, aby sám důl spravoval. Malalane je zemědělské město v Mpumalanga v Jižní Africe. Farmy v regionu produkují cukrovou třtinu, subtropické ovoce a zeleninu. Jejich pozemky leží jižně od přírodní rezervace Krugerův národní park v oblasti Nkomazi (tohle vám už asi něco říká? Komu ne, přečtěte můj minulý článek).

Jelikož byl ale těžební průmysl v krizi, bylo potřeba mít i vedlejší příjem. Začali tedy na svém pozemku pěstovat cukrovou třtinu a prodávat ji místnímu cukrovaru RCL Foods (dříve TSB).

Tento cukrovar je v okolí největší a poskytuje všem živobytí a je tím ovlivněn i způsob života místních. Zapojení do kultury pěstování cukrové třtiny tak naprosto ovlivnilo jeho životní styl a způsob myšlení.Jelikož je ale jeho farma malá rozlohou a nemohl tak konkurovat ostatním začal přemýšlet o výrobě alkoholu ze své vlastní třtiny.

Začalo období studia, až narazil na Cachacu. Myšlenka vyrobit jihoafrickou verzi Cachaci ho nadchla a základní směr byl daný. Už na začátku věděl, že nechce dobarvovat a sladit a chce stařit ,,dubem,,.

V roce 2013 se s manželkou zúčastnil svatby v hotelu Belle Mare Plage na Mauriciu a muž jménem Guillaume Graffeille byl ten, který mu pomohl dospět k tomuto stěžejnímu rozhodnutí. Když seděl na hotelovém baru, byl přímo uchvácen množstvím různých rumů, které tam nabízeli. A jelikož barman na chvíli zmizel, oslovil dalšího zaměstnance, který momentálně byl po ruce, a to byl právě Guillaume.

Ten mu pomohl s prohlídkou všech lahví a zodpověděl jeho četné otázky. Hotel měl k dispozici asi 120 lahví různého rumu a dělá i degustace. To bylo přesně to, co potřeboval. V jednom okamžiku se ho Guillaume zeptal: "Odkud jsi?" a když byla otázka zodpovězena „Jihoafrickou republikou“, jeho odpověď byla: „Ano, vy nevíte nic o rumu. Vy znáte jen hrozny, vína a brandy “. Diskuze pokračovala, až padlo to důležité: "Kdekoli je cukrová třtina, tam je rum"

Po návratu z Mauricia začal Robert okamžitě odšťavňovat svoji cukrovou třtinu ručně ve svěráku na pracovním stole a vyráběl malé 10 litrové fermentační dávky, které mohly trvat několik hodin.Ty nechal kvasit v kbelících. Vyrobil si na koleně vlastní destilační zařízení a zkoušel, testoval až vyrobil první hladký destilát na 95% ABV. Tento proces dále zdokonaloval až si zažádal o licenci na výrobu alkoholu. Tu dostal v roce 2015 a mohl začít.

Postavil si vlastní lis a 200l destilační zařízení. Což stačilo k počátečnímu prodeji svého bílého rumu a rumu Glass Cask na místním trhu. Poté se potkal s Andy Kilohem který vzal jeho rum na Miami Rum Festival v roce 2016. Tam se setkal s velmi pozitivní zpětnou vazbou a klíčovou byla účast na Rumfestu 2017 na Mauriciu, kde se setkal s Ianem Burrellem. Ten byl zaujat kvalitou jeho rumu a téhož roku jej pozval na britský Rumfest. Tady obdržel několik konstruktivních rad a zpětnou vazbu od Richarda Seala.

Mhoba rum se tak dostal od přivýdělku k práci prodejem cukrové třtiny ke spolupráci s LMDW. Krásný příběh, který stojí za to vědět a znát, co je za značkou MHOBA.

Další zajímavé články si můžete přečíst zde ->

Výroba rumu MHOBA

Mhoba American Oak Aged Rum

Mhoba Pot Stilled High Ester

Mhoba Strand 101°

Mhoba Franky's Pineapple / Bushfire 

 

Vzorky MHOBA můžete koupit v odkazu.