Recenze: Neisson L'Esprit Bio, 66%

 1635583881853

Opět jsem se posunul směrem k agricole a konkrétně k rhumu Neisson. Vůbec se necítím být odborníkem na agricole. Agricole rhumy mě moc chutnají a rád objevuju jejich rozmanitost. Kamarád Renda mě je jednou dal ochutnat a už to jede. Proto vám chci přinést můj pohled na tuto značku a tento rhum.

Neisson L'Esprit Bio, 66%

Jsme na nejmenší palírně na Martiniku. Neisson ukládá zvláštní pozornost hodnotě terroir, jeho klimatu a sopečné půdě. 

Firma vznikla během meziválečných let v roce 1931, kdy bratři Neissonovi koupili dům La Thieulbert, kde hospodařili na 20 ha plantáží. Nachází se na severozápadě ostrova, nedaleko Saint-Pierre, na úpatí hory Pelée. Starší tedy pracuje v lihovaru a mladší studuje v Paříži. Zatímco starší vyrábí rumy na Martiniku, mladší po studiích založí importní a exportní společnost a poté začne prodávat rumy v Paříži. Je však zapálený do výroby a léta studia zúročí tím, že si pro palírnu objedná upravenou kolonu Savalle. Vše si vymyslel sám a zdokonalil k obrazu svému. Vše jen kvůli výsledné kvalitě rumu.

V čele rodinné palírny (jedné z posledních na Martiniku) je dnes stále rodina Neisson a destilérie nadále používá výhradně třtinu z vlastních 40 hektarů.

Vyrábí se z cukrové třtiny ( červená třtina B64, skořice B82.033 a zicak B59) sklizené z pozemků v okolí lihovaru.Destilace probíhá na koloně Savalle vyrobené výhradně z mědi.

Úroveň zrání je totožná s verzí 52,5 %. Tato verze není destilována jako staré verze na 70 %, ale na 66%. Tento zemědělský bílý rum má dvě označení kvality: Appellation d'Origine Contrôlée Martinique (AOC) na jedné straně a organickou certifikaci na straně druhé.

Balení: žádné není

Láhev:Bílá s matným povrchem. Na přední straně s gravírovanou etiketou. Vše je děláno s odkazem na BIO tzn. zelená a bílá dohromady. Působí to hodně pěkně.

Cena:

Cca.1750 kč. No, není to málo na bílý rum. To je fakt. Ale když si řeknu, že dostanete rum v BIO kvalitě a ještě v této chuti a vůni. Nemám s tím problém. Poměr cena/výkon je tedy OK.

Vůně:

Sílá, sladkost, tráva. To by asi stačilo k základnímu popisu.

Ohromně svěží s neuvěřitelnou sladkostí. Tohle můžete čuchat hodně dlouho. Pronikavé travnaté tóny se mísí se sladkostí pečiva namazaného máslem. Do toho seno a květinové tóny. Hodně příjemné. Nechejte ho nadechnout. Pak se ukáže.

Chuť:

Síla, plnost, mírná hořkost a zase síla. Velmi zajímavé že tady už ustupuje ta svěžest a přijde na řadu síla. Jako psát u bílého rumu že je těžký je asi hovadina, ale tento v porovnání s dalšími je hodně těžký bílý rum. Hrají tady prim tóny trávy. To po celou dobu. Ale po prvním výbuchu trávy v hubě se přesune na těžší notu. Cítím více zapařenou trávu, seno a mírnou hořkost. Hodně dlouhý konec.

Dochuť: Těžký pocit v puse s travnatým podtónem. Ta síla jde cítit.

Hodnocení: 90/100

Čekal jsem, že bude jemnější v chuti, podle toho jak se tváří vůně, ale opak je pravdou. Je to silný, těžší bílý rum a vůbec ho nedoporučím začátečníkům u agricole. Tohle vás jen odradí. Za to milovníci agricole si nejspíše pošmáknou. Není to taková ta svěží klasika a to je nejspíše dobře. Je odlišný od ostatních, složitější, ne tak přímočarý. Bavil jsem se.

Kde koupíte:

Všechny rumy Neisson najdete jako vždy u WH1: https://www.warehouse1.cz/hledej/neisson

Vzorky jsem hledal a DramRoom má jeden: https://www.dramroom.cz/rum/neisson-profil-107-bio/

TIP: nádherné video z destilérie:

Hodně dalších skvělých fotek k recenzi na mém blogu: https://jardovorumoveokenko.blogspot.com/

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda