Recenze: Rum Exchange Guyana, 58,3% a Belize 60,8%

1631954567156

Rum Exchange Guyana, 58,3%

Rum z palírny Diamond Distillery ale ze zařízení Port Mourant, čili dřevěného destilačního zařízení, které bylo dříve v Uitvlugt a poté skončilo v DD. Určitě si najděte více informací o tomto unikátním destilačním zařízení,  je to krásné čtení.

Jde o 11-ti letý rum, vyrobeno bylo 250 lahví (a dá se pořád sehnat) a komplet byl stařený na kontinentu v sudu po bourbonu. Opět bez všech šmakulád.

Balení: žádné není

Láhev: Stejná jako na celé sérii. Čím dál víc se mě to líbí. Změna je jen v etiketě. Jen malé mínus. Mohli napsat, že jde o kontinentální staření. Pokud je staření v tropech, napsané to je, ale kontinentální nepíšou. Škoda.

Cena:  81€, poměr cena/výkon pecka. Milovníci Guyany, kupujte.

Vůně:

Na první dobrou bych řekl, že jde o Worthy Park. Hodně ostrá, silná ale zároveň svěží. Fakt jak whisky štříknutá Worthy Parkem. Dominuje ananas a banánový chleba. Díle citrusy s mírnou valinkou a dřevem. Na mě je to hrozná divočina.

Chuť:

Tak tady WP zmizel a nastupuje klasická Guyana. Třešně jsou dominantní, do toho další ovoce se dřevem. Vše doprovází takový mírně kyselý tón s kouskem lékořice, pepřem. Celkově je ten závěr lehce pikantní a kořeněný.

Dochuť:  Sakra dlouhý a jemně kořeněný.

Hodnocení: 89/100, dvojka v mém žebříčku a opět ,,mezi kozy,,.

Jo bojuju, furt bojuju. Snažím se, ale zatím to nepřichází. Je to hodně složitý rum a pořád nemůžu Guyaně přijít úplně na chuť. Milovníci whisky budou dle mého nadšení, stejně tak milovníci Guyany. Řekl bych že to staření na kontinentu může za to, jak je divoký a takový neuhlazený. Dám mu ještě šanci.

Rum Exchange Belize 60,8%

Travellers-Liquors-4

Travellers. Pro ty kdo neví, o co jde, stručně popíšu.

Jaime Omario Perdomo Sr. si v roce 1953 otevřel bar v Belize City a pojmenoval jej Travelers. V té době v Belize bylo zvykem, že bary vytvářely vlastní rumové směsi a nabízely je k prodeji výhradně prostřednictvím svých provozoven a Don Omario se nijak nelišil. Vytvořil své jedinečné směsi kombinující různé příchutě a esence. Jelikož byl jeho rum populární tak uzavřel partnerství s Luisem Alberto Espatem, který souhlasil, že mu v Belmopanu postaví palírnu. Společnost, ke které se v 70. letech připojili jeho synové Romel a Mayito, začala růst. V roce 1983 byla společnost Travelers zaregistrována jako společnost s ručením omezeným a v roce 1989, kdy se Luis Alberto Espat rozhodl, že chce z podnikání odejít, Travellers koupil svůj podíl ve společnosti. V roce 1992 Travellers modernizoval své zařízení a od té doby používají pouze přirozenou fermentaci s použitím melasy z místních zdrojů a dvojitou destilací v jejich trojité koloně. 

Tady jde o melasový 10-ti letý rum, vyrobeno bylo 300 lahví (a dá se pořád sehnat) a komplet byl stařený v tropech v sudu po bourbonu. Opět bez všech šmakulád.

Cena:  81€, poměr cena/výkon opět pecka. Kupujte dokud je.

Vůně:

Hned se přiznám. Mňamka. Mléčná čokoláda s kokosovými chipsy. Do toho dřevo, teplé sladké snídaňové pečivo s čokoládou (prostě jak když snídáte čokoládovy croissant) a mírně vanilka. Ta vůně je bomba a toto mě prostě baví popisovat. Je bohatá, plná, teplá a sladká. BOMBA.

Chuť:

Opět mléčná čokoláda (sem tam si myslím že i bílá), mírně dřevo a vanilka. Tady už se vytrácí sladkost a spíše je sušší. Je velmi zajímavé, že ve mně hodně evokuje rumy od FQ a nebo mírně EH od Velier. Jak mě to blbne hlavu.

Dochuť: Suchá a sladká zároveň, čokoládový dojezd s tóny kakaa.

Hodnocení: 94/100, jednička v mém žebříčku a opět ,,mezi kozy,,.

Mňam. Toto chcete. Milovníci FQ, EH a podobných, kupujte. Hned. To si opravdu užijete. Už se těším jak se ho srovnám (když mě ho potom Petr pujčí) s rumy Belize od Sharku.

Kde koupíte:

Veškeré dostupné láhve můžete sehnat zde:  www.rum-exchange.at

A teď pozor. DramRoom bude mít taky tyto láhve ve vzorcích. Takže sledujte jejich web. Momentálně tam má Guyanu a další budou v blízké době tady:

Hodně dalších skvělých fotek k recenzi na mém blogu: https://jardovorumoveokenko.blogspot.com/

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda