Recenze: Providence Dunder & Syrup

Haiti si svou pozici v rumovém světě získává hlavně díky netradičnímu třtinovému destilátu jménem Clairin. Více se o tomto krásném destilátu můžete dozvědět v článku Clairin - (ne)rhum původem z chudého Haiti. K popularizaci haitského rumového dědictví také přispívá v roce 2018 nově otevřená destilerie Port-au-Prince. Rum, který zde vyrábí, se nazývá Providence a dnes se spolu podíváme na jejich druhé vydání s označením Dunder & Syrup.

 

Providence Dunder & Syrup

Na co odkazuje název tohoto rumu? A čím je zajímavý? Dunder & Syrup označuje vstupní materiál, ze kterého je rum vyroben.

Syrup je z hlediska výroby zhruba uprostřed mezi šťávou a melasou. Můžeme si ho zjednodušeně představit jako zahuštěnou třtinovou šťávu. Z hlediska výroby zhruba uprostřed mezi šťávou a melasou. Z čerstvé šťávy se odpařuje voda a tím se zahušťuje, až vznikne právě syrup.

Dunder neboli „vinasse“ či stillage“ v češtině označujeme jako výpalky. Tedy zbytky po destilaci, které zůstanou v hlavní části destilačního kotle. Tyto zbytky se likvidují nebo používají jako hnojivo, případně jako krmivo. A někdo je používá znovu ke kvašení. Tuto metodu praktikují některé jamajské destilerie například Hampden Estate. Stručně řečeno dunder obsahuje látky, které při kvašení podporují tvorbu aroma a chutí výsledného destilátu.

Vzorek můžete koupit zde: Providence Dunder & Syrup 

 

Mé hodnocení

Barva je krystalově čirá stejně jako název odrůdy cukrové třtiny, ze které je vyroben (Cristalline).  První přivonění odhaluje šťavnaté mírně nasládlé aroma. Obsah alkoholu v lahvi je 56 % objemových. Tato síla je ze začátku poznat i ve vůni. Je potřeba přistupovat pomaleji. Na pozadí identifikuji mírný tón vyuzeného kouře v kombinaci s travnatým aroma cukrové třtiny. Časem se ve sklenici vše spojí a vytváří dojem cukrového sirupu.

První doušek, aklimatizační, jsem zvolil s respektem k síle spíše menšího objemu. Překvapilo mne, že síla alkoholu nebyla tak výrazná v ústech ani štiplavá na jazyku, ale naopak krásně hřála uvnitř těla. Jazyk se srovnal se silnějším alkoholem poměrně rychle. Jako první mi na mysl přicházela chuť, jak jinak než třtinové šťávy, dále sirupu až do karamelu. Další doušky mi odhalily pendrek, připálená povidla a mírnou trpkost.

Mohl by být zajímavý pro ty z vás, kteří máte rádi pálenky, ať už slivovici, čisotu grappu nebo jiné. Já osobně miluji Clairini (pozn. chcete-li nějaký zkusit, doporučuji začít s Clairin Communal). A ač Providence nevyrábí podle pravidel autentického Clairinu, moc jsem se na něj těšil. Zážitek je to výborný, leč bych za tu stejnou cenu upřednostnil lahev Clairinu.

Určitě doporučuji ochutnat všem, ať si vytvoříte širokou srovnávací základnu k dalším rumům. Velmi pravděpodobně nebude chutnat příznivcům sladších rumů např. Diplomatica, Zacapy, Don Papa apod.. A v tom je výhoda, že si na Dramroom můžete koupit jen vzorek a ne celou lahev.

  

 

 

Radek NavrátilRumMe 

Facebook – RumMe.rumovedegustace / Instagram – rumme_rumovedegustace