Recenze: Duppy Share XO, 40%

1642843021566

Spousta toho o něm již bylo napsáno a nějak jsem cítil, že se potřebuju taky vyjádřit. Takže jsem jej předřadil před všechny ostatní a tady můj pohled na tento nový rum od Duppy Share.Na konci recenze máte ještě pohled Rendy. Chtěl jsem i jeho fundovaný názor.

Duppy Share XO, 40%

V rychlosti : Barbados, palírna Foursquare, rumy stáří 5/8/12 let, kdy 8 letého je 65%, sudy po bourbonu, je dobarvený a doslazený (2,5g).

Viděl jsem tu už spoustu recenzí, některé mě celkem mrzí (hoši sorry ale sračkou bych nazýval jiné kousky, trochu úcty by to chtělo. Hlavně od lidí co mají napité velké kulové), některé potěšili, ale převážně znělo jediné:  velká sladkost.

Takže jak to mám já?

Balení: bez balení

Láhev: tohle je paráda, krásná. Kombinace modré, černé.

Cena: do 1000 Kč, v jeho kategorii v pořádku

Vůně:

Výrazně ovocná. Mandarinky je mlátí s pomerančem, do toho vstupuje přepuštěné máslo s tóny lékořice. Jde cítit, že rum bude sladký. Tóny medu to jen umocňují. Pro mě je vůně ok. Velmi zajímavá (na sladký rum) kombinace. Ovoce s tóny másla a karamelu.

Chuť:

Sladkost a zase sladkost. Karamelovo máslová chuť, spolu s tóny kondenzovaného mléka, mírně ovoce. Mě to prostě připomíná spiced rumy. Tady je jediný problém a to závěr. Tělo skončí a závěr někam uteče. Potom dochuť ta už zůstane, ale to mezi tím není.

Dochuť: Sladké tóny po ovoci, karamelu a mírně vystoupí mátové tóny. Ale fakt málo. Někdo psal v recenzi, že cítí mátu, by mě zajímalo kde.

Hodnocení: 80/100

Asi jste si všimli, že používám furt slova, že jde o sladký rum. Prostě to tak je a tak k němu přistupuju. Čekal jsem vyšší ligu v porovnání s Aged ale je to prostě jiný rum. Aged je suchý, XO sladký. Tečka.

Neporovnávejte je dohromady, je to kravina. Aged si dají propití fotři, XO bude pro začátečníky, co mají rádi sladké, pokročilí co mají rádi sladké, profíci co mají rádi sladké a dámy budou taky sakra nadšené. Já ho budu pěkně valit k doutníku, vezmu jej na párty pro nerumaře, protože tam velmi zaboduje a pokud dojde milovník sladkých tónů, je jasné co dostane.

Hledal jsem tóny z palírny FQ ale prostě nenašel. Možná chtěli jít jinou cestou, nevím. Povedl se jim zajímavý, sladký rum.

 

Pohled mého velitele Rendy:

Vůně karamel, pendrek přesně jak ty bonbóny “lékorky” vzadu citronové plody. Fakt velká paleta vůní v popředí lékorky.

V chuti se lékořice dostane na pozadí a vystoupí med, pomeranč, mandarinka, trochu se to bije ale ne nepříjemně. Tohle mě fakt baví velmi zvláštní.

Problém je, že je dojez nula na 40% fakt slabé. Ve slepé degustaci bych tipoval spiced rum a tak na mě i působí… A to je největší problém protože mají označení XO. Dobře by se popíjel určitě ženám a nám chlapům by to bylo asi málo i k Plzničce.

Pro mě je to táborákový rum, který budou pít všichni.

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda