Recenze: Rum Nation Savanna Grand Arôme 2007-2020, 62,6%


1629307659522

Tak tu máme posledního z řady Rum Nation a to tuto Savannu. Předem, zamiloval jsem se. Už jsem pár Savann pil a vždy topka. A tento rum to jen potvrzuje.

logo-rare-rums-x2

A když už su u značky RN, myslím, že to je horký kandidát na další nedělní řadu. Protože to co předvádí, jaké rumy vybírají, to je paráda. Doporučuju vám jich co nejvíc ochutnat a udělat si názor.

 Zpátky k Savanně. Jde o rum 13ti letý z Reunionu, který zrál 10 let v dubových sudech po koňaku (miluju staření po koňaku) a následně byl převezen do Evropy kde dozrál v nerezových sudech. Lahvován byl v sudové síle. A proč Grand Arome? Co to je?

Toto označení nesou rumy, které mají velmi dlouhou fermentaci melasy a tím pádem si zachovávají maximální koncentraci vůní a chutí. To se prostě musíte napít, aby jste pochopili o čem mluvím.

Vůně:

Neuvěřitelně hutná, silná, omamná a okouzlující. To je prostě bomba. Hodně vystupují estery (až bych řekl, že cítím Jamajku), následuje hnědý cukr, vanilka a dřevo. Do toho tóny laku na parkety, mírná nakouřenost, oříšky (nejspíše mandle), velmi zralé banány a uzavírají to v dáli květinové tóny.

Prostě bomba.

Chuť:

Tady jasně dominuje dřevitá složka a estery. Dále určitě rozeznáte pomeranče, kouř a koření. Po chvíli v puse jasně rozpoznáte smetanu a vanilku se štiplavostí skořice. Až jsem nečekal, že bude sladká. To že bude hutná, silná, kořeněná, to jsem čekal, ale ta sladkost mě zarazila. Prostě je to takový výbuch ovoce v dřevěném sudu.

Druhá bomba.

t-E1ECEE546F17D015638664C763BADAF9L4XQ39VBm9etm

Dochuť:

Hodně dlouhý dřevěný dojezd s mentolovým podtónem. Mírně sekunduje vanilka.

Hodnocení: 94/100, jednoznačně kategorie 1 a končí až pod kozama.

Kdybych se nebál, co přijde ještě letos za rumy, dám vyšší hodnocení. Je to nádhera v láhvi. Všem bláznům doporučuju vyzkoušet. Jen sladká strana síly nebude spokojena. Hrozná dobrota.

Kde koupíte:

Bohužel jsem ji u nás již nenašel na Warehouse, jakmile budu mít zprávu co a jak, napíšu vám.

A dobrý zpráva je že vzorky má DramRoom: https://www.dramroom.cz/rum/rum-nation-savanna-2007-2020/

Díky že to čtete. Jarda z JardovoRUMoveokenko