Recenze: Rum Exchange Barbados, 59%

1630078882347

 

Takže opět začínám novou sérii. Do poslední chvíle jsem nevěděl, co budu psát. Bylo toho ve hře tolik, že nebylo vůbec jednoduché se rozhodnout. Nakonec jsem ale vybral tuto sérii, kterou mě poskytnul můj kamarád Petr Andrysík. Měl jsem ji doma již nějakou dobu a pořád nebyl čas. Takže teď se do ní pustím a jedna informace pro vás. Už vím, co bude následovat po ní, takže nebude takový stres co teď psát. Mimochodem, to že můžu tyto rumy psát je jen zásluha vás všech. Ano, Petr mě tyto rumy poskytnul, ale nikdy by to neudělal, kdyby neviděl, že moje recenze mají u vás ohlas, rádi čtete, co tady občas kvákám a hlavně že vás to baví. Za to vám všem díky. A podle zákulisních informací se možná dostanu k další podobně špatně dostupné a málo známe značce, takže vás možná překvapím něčím dalším. Ale to už moc předbíhám, jdeme na Rakušany.

Rum Exchange Barbados, 59%

Rum Exchange je skupina, kterou vytvořil Andreas Isopp, aby poskytla platformu pro obchodování s lahvemi a vzorky, ale mnohem více je to také společnost, která byla založena za účelem usnadnění zavádění a prodeje rumů, které nejsou považovány za „masovku“.  Převzali úplnou kontrolu nad dovozem, obchodem a distribucí těchto značek a produktů. Poskytují spojení mezi výrobci, maloobchodníky a spotřebiteli.

No a jako první jsem si vybral jejich páté vydání a to rum z destilérie Foursquare. O Foursquare toho bylo napsáno více než dost a kro ještě nic neví, doporučuju si přečíst články od Jiří Naller, ten to má popsané dokonale, nebo si pustit podcast od RumGirl o Barbadosu a palírnách na Barbadosu.

Pojďme k samotnému rumu. Jde o 11-ti letý rum, který zrál 9 let přímo na Barbadosu a následně byl převezen na kontinent k 2-letému dozrání. Jde klasicky o kombinaci kolony a kotlíku a sudu po bourbonu. Vše bez šmakulád, barviva, cukru a podobných humusů. Vyrobeno bylo 99 lahví. Přesně tak jak to má být.

Balení: žádné není

Láhev:

Velmi nevšední hranatá láhev. Přiznávám, že první se mě vůbec nelíbila, navíc nemá klasickou lepenou etiketu, ale pouze takový papírový přebal. Ale čím víc na to hledím, tím víc se mě líbí. Navíc když lehce odstřihnete ten papír, máte luxusní sklo na další domácí plnění.

Láhev uzavírá dřevěný špunt s umělým korkem. Tady nic zvláštního, možná by to chtělo vypálit logo na vrch zátky (malý tip to příště). Jinak vše je přesně uvedeno na láhvi, žádné schovávačky okolo, vše pěkně na očích a to je obrovské plus.

Cena: láhev původně stála do 100€ ale momentálně je už nesehnatelná a co vím, někdo ji nabízí i za 15 tisíc. Holt, už není tak je drahá.

Vůně:

Ihned po nalití obrovský nával dřeva s vanilkou. Takže po krátkém vydýchání rozeznáte tóny rozinek, kokosových chipsů, oříšků s pepřovým nádechem. Následují medovo-čokoládové tóny s červeným ovocem. Vůně je hodně plná, kulatá, mírně alkoholová (zmizí po 20 minutách) a v dálce jde cítit bílé víno. Opravdu je to ve vůni tak 50/50 klasický Foursquare ale něčím velice zajímavý.

Chuť:

Opět vévodí dřevo s vanilkou. Dále určitě smetanové tóny, ovocné – určitě rozeznávám banány, ananas a broskve a vše je jak kdyby zabaleno do mléčné čokolády. Ale je tu jedna změna. Po úvodní sladkosti, přijde méně kulatý střed a hodně, ale hodně, suchý konec. Toto mě velmi překvapilo a řekl bych, že zaujalo. Je to hodně nevšední, kdy FQ jen po bourbonu, je takto suchý. Zajímavé.

Dochuť:

Opět vanilkovo-smetanová zmrzlina a v dáli zázvorová stopa a v krku zůstane mírná hořkost.

Hodnocení: 90/100, jednička v mém žebříčku a opět ,,mezi kozy,,.

Je to sakra povedený rum. Kapku nevšední díky té suchosti ale zase i zábavný. Možná, kdybych měl být hnidopich, tak bych chtěl mírně hutnější střed v chuti, ale to už bych asi chtěl moc. Každopádně, doporučím první sklenici vypít klasicky, jak jste zvyklí a druhou nechat 20 minut vyvětrat. Poznáte veliký rozdíl.

Kde koupíte:

Veškeré dostupné láhve můžete sehnat zde: https://www.rum-exchange.com/

A teď pozor. DramRoom bude mít taky tyto láhve ve vzorcích. Takže sledujte jejich web. Momentálně tam mají Rum Exchange GUYANA Port Mourant #004 2008 a další budou v blízké době tady: https://www.dramroom.cz/vyhledavani/?string=rum+exchange

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda