Recenze: Transcontinental Rum Line Barbados 2005, 55,2%

1625918050591 

Minule jsme probrali začátky značky a důležitou součástí bylo to, že tady probíhá tzv. dvojité zrání. Tropické a kontinentální. Rumy se vybírají pro tuto sérii po celém světě a podle toho jsou taky barevné etikety/krabice. To znamená, že podle barvy si můžete určitě přibližný chuťový profil daného rumu a zjistit zda vám bude chutnat.

2019 08 TCRL AROMAS WHEEL_web_cz

Zelená barva jsou rumy španělského typu.

Tady můžete čekat sladké tóny medu a vanilky, oříšků nebo skořice. Já jim říkám doutníkové rumy. Sem patří třeba Panama, Nikaragua nebo Venezuela.

5b8b0a5a-panělsko

Tmavě červená/oranžová barva jsou rumy Francouzského typu.

Tady můžete čekat tóny trávy, citrusů, zemitost a tropické ovoce. Já jim říkám prasácké (v tom nejlepším slova smyslu) rumy. Sem patří třeba Haiti nebo Guadeloupe.

fr

Modrá a fialová barva jsou rumy Anglického typu.

Tady můžete čekat tóny koření, dřeva, tabáku a ovoce. Sem patří třeba Jamajka, Fiji, Austrálie nebo Barbados.

321304e89e8737ec8e6d3e290afec3de_

A poslední červená barva jsou již zmiňované speciální limitované edice, kam patři i tento Barbados.

Transcontinental Rum Line Barbados 2005 55,2%

Opět pokud se chcete dozvědět více o samotném Barbadosu a taky o destilériích, poslechněte si podcast Lucky z RUMGIRL:



Jde o melasový rum vyrobený na Barbadosu v destilérii Foursquare. Jako vždy jde o blend kolony a kotlíku, destilace proběhla v roce 2005 a lahvovaný v roce 2018 v síle 55,2%. 11 let zrál přímo na Barbadosu a 2 roky v Evropě. Jde tedy o 13-ti letý rum, který zrál v sudech po bourbonu. Vyrobeno bylo 1235 lahví. Rum neobsahuje žádné dochucovadla, aromata ani cukr na doslazení.

Balení:

Papírová, hodně pevná krabice vyvedená v červené barvě, které odkazuje na small batch sérii. Dozvíte se už z krabice komplet příběh značky, roky staření a výrobu. Všem dominuje loď Queen Mary 2.

69ea23e70b39e8749f3577212034d896--mmf1000x1000

Láhev:

Klasická kónická Velier láhev černé barvy. Zátka je dřevěná se zkratkou TCRL. Vizuál je stejný jako na krabici. Zepředu opět QM2 a zezadu vše potřebné co máme rádi o transparentnosti rumu uvnitř.

Označení small batch na láhvi u TCRL znamená, že jde o limitované edice, které jsou vyráběny v malých dávkách.

Cena: 2400 Kč, tady bych čekal cenu tak o 500 menší. Pak bych byl zcela spokojený.

Vůně:

Po nalití okamžitě poznáte že jde o Foursquare. Ta základní linka je prostě stejná. Ale v něčem je to přece jenom jiné. Tady je po delší době více aromatická a je tam toho tolik, že to nestačím ani vnímat. Třeba v porovnání s CZ plněním. Tóny černého pepře hodně vystupují, mírně vanilka, sladkost po ovoci, smetana a kokos. Taky hodně kůže, mírná trpkost a zatuchlé oblečení. Jak říkám, je tam toho strašně moc. Ta vůně mě baví. Je pořád co objevovat a s časem se hodně mění.

Chuť: Kulatý začátek, střední tělo a dlouhý konec. Koření, hodně dřevo (přitom ve vůni vůbec), opět pepřový pikantní ocásek. Dokonce mírná slanost. Jo tohle taky můžu.

Dochuť: Hodně a hodně dlouhý konec. Po smetaně a zase vystupuje trpkost napovrch. Alkohol je tak akorát. Víc bych asi ani nechtěl.

Hodnocení: 86/100

Vyšlo mu stejné hodnocení jako Trinidadu. Jen aby jste věděli boduju si extra 5 aspektů a výsledné číslo je jejich součet. Tady jsem sundal dva body za cenu, stojím si za tím, že ten rum by měl stát o cca.300-500 méně a byl by na plný počet. Zase dva body získal na vůni.

Je to velmi pěkný FQ a su si jistý že naprostá většina z vás co šílíte po pravém FQ jste toto ani nepili. A to je chyba. Opravdu, neomezujte se jen na originál ale dejte si i originál v jiném balení. Budete překvapeni.

Tady to řadím opět do 3-ky kategorie.

www.chambersstwines.com

Kde koupíte:

Vzorek koupíte na DramRoom: Transcontinental Rum Line Barbados 2005