Recenze: Transcontinental Rum Line Trinidad 2006, 56,5%

1625908120479

Tak vás všechny opět vítám u nového začátku. Po palírnách English Harbour, Clairin a Mhoba se teď podívám blíže na něco trochu jiného a to na nezávislého plniče Transcontinental rum line.

Vždycky mě velmi zajímal, něco málo jsem o něm četl, něco málo pil a proto jsem rád, že se na něj teď dostala řada. Kdo že to je ten TCRL (konečně vím, jak se to píše)?

1625908661488

Jde o mladou značku vytvořenou v roce 2016 firmou La Maison du Whisky. LMDW je Francouzský dovozce a distributor mnoha značek alkoholu, firma co funguje již od roku 1956 a zastupuje přes 300 značek. První obchod rodinného podniku, který založil Georges Bénitah, byl otevřen v Paříži v roce 1968. V 70. letech se Georges stal jedním z prvních lidí, kteří dováželi skotskou do Francie. Na rumové scéně se společnost stala důležitější až se spoluprací s Italskou firmou Velier.

26d653ad6c8ba29d29b86785bd258a3e

Řada TCRL je inspirována historickými cestami rumových sudů mezi Novým světem a starým kontinentem. Toto je také výjimečnost této řady kdy každý rum kombinuje dvě fáze zrání, které probíhají ve dvou rozdílných klimatických pásmech.

První zrání probíhá přímo po destilaci a přímo tam kde se rum vyrobil. Což má za následek urychlení procesů zrání a samozřejmě i vyšší andělskou daň.

Druhé zrání probíhá na kontinentu kde je již jiná teplota, vlhkost a podnebí což zase rumu dodá jiný profil. Kombinace těchto dvou ,,světů,, potom tvoří výsledný rum.

Tyto dlouhé plavby tak měli své námořní, ekonomické i technické důvody:

Námořní - přidání rumu k dlouho převážené čisté vodě vytvořilo bezpečný nápoj na dlouhou plavbu po moři. Já si to vysvětluju tak, že více pili rum než vodu.

Ekonomické - po převozu do Evropy byla vždy andělská daň menší než v tropech.

Technické - rozdílnost obsahu, který byl předtím uskladněn v sudech umožnil obohacování chuťové palety rumu o tóny získané z whisky, vína, koňaku a jiného alkoholu.

 

Transcontinental Rum Line Trinidad 2006 56,5%

K Trinidadu bych toho mohl napsat 3 články ale je to zbytečné. Pokud se chcete dozvědět více o samotném Trinidadu a taky o destilériích, poslechněte si podcast Lucky z RUMGIRL: 

 

Jde o melasový rum vyrobený v Trinidad Distillers (Angostura), který byl destilovaný na koloně v roce 2006 a lahvovaný v roce 2018 v síle 56,5%. 7 let zrál přímo na Trinidadu a 5 let v Evropě. Jde tedy o 12-ti letý rum, který zrál v sudech po bourbonu. Vyrobeno bylo 1344 lahví a to ze 4 sudů. Rum neobsahuje žádné dochucovadla, aromata ani cukr na doslazení.

Já ho měl poprvé přesně 1.dubna 2021 a musím přiznat že mě moc nechutnal. Vybavuju si že jsem hodnotil jako sladký, krátký a v chuti po větrových bombonech. Teď po 3 měsících jej mám znovu a chuť už mám úplně jinou. Je vidět jak s časem/vypitými vzorky se chuť mění a je zajímavé že stejný rum po této době hodnotím dnes úplně jinak. A tady doporučím, dělejte si záznamy. Já si vše fotím, protože jinak bych už toto nebyl schopný dohledat.

Balení:

Papírová, hodně pevná krabice vyvedená v červené barvě, které odkazuje na small batch sérii. Dozvíte se už z krabice komplet příběh značky, roky staření a výrobu. Všem dominuje loď Queen Mary 2 ale o té až příště.

Láhev:

Klasická kónická Velier láhev černé barvy. Zátka je dřevěná se zkratkou TCRL. Vizuál je stejný jako na krabici. Zepředu opět QM2 a zezadu vše potřebné co máme rádi o transparentnosti rumu uvnitř.

Označení small batch na láhvi u TCRL znamená, že jde o limitované edice, které jsou vyráběny v malých dávkách. Mezi tyto rumy patří dnešní a také Venezuela a Barbados. Nejvíc se krabice a láhve líbily manželce, která prohlásila jak je to pěkně barevné.

 

Cena: 2400 Kč, tady je podle mého poměr cena/výkon v pořádku. Ano koupil bych znovu za tuto cenu.

Vůně: Po nalití do sklenice velmi jemná, uhlazená. Po delší době se otevře a začíná být více intenzivní. Tóny vanilky, červeného ovoce, pomerančů se mísí se smetanovou čokoládou. Taky cítím určitý minerální podtón a koření. Kdybych byl hnidopich napíšu že by mohla být tak o 10% ještě intenzivnější ale i takto jsem spokojen. Určitě nečekejte útok jak od jiných rumů od Angostury ale spíše velmi příjemnou, mírně nasládlou vůni.

Chuť: Ta už je více intenzivní, opět mírně nasládlá. Hodně tóny vanilky, ovoce, květin a možná taky trochu kyselost. Tady jde vidět, jak se mě posunuli chutě a hodnocení z před 3 měsíců je prostě pryč. V tu dobu bych si tento rum nekoupil a ani neužil, dnes je to právě naopak.

Dochuť: Středně dlouhý konec, kdy cítím koření, sladkost a mírně minerální tóny. Ve sklenici zůstávají tóny karamelu a vanilky.

Hodnocení: 86/100

Krásný rum pro klidné popíjení. Hodně se snažím dělit rumy na 4 kategorie.

  • 1.       To už nikdy nechcu
  • 2.       Pěkný rum na grilování/chatu/vylétí si palice
  • 3.       Rum na záživnou degustaci, který si prostě naleju a v klidu užiju
  • 4.       Rum co mě odstřelí trenýrky, sundá manželce podprsenku (stejně ji nenosí) a prostě láska na první ochutnání.

Tady to řadím do 3-ky kategorie a to je u mě úspěch. Určitě doporučím hlavně začátečníkům v těchto vodách, kdy vás to neodradí a propité píče/píčky zase neurazí.

Kde koupíte:

Vzorek DramRoom takže máte z čeho vybírat.

 

Sledovat mě můžete taky na IG a FB. Všude jako Jardovorumoveokenko.

Díky že to čtete a pěknou neděli. Jarda