Recenze: Worthy Park 2010 Special Cask Series Port/Madeira Finish 10-Year, 45%

 1625301162515

Tato řada Special Cask série byla destilována v roce 2010 a stařena byla 10 let, 8 let v sudech ex-Bourbon a 2 roky v sudech po ex-port/madeira.

Už jsem psal nějaký první postřeh, ale teď jsem se k tomu vrátil, abych napsal nějaký konečný verdikt.

Vůně:

Port: Hned na první dobrou poznáte, že jde o WP. Vůně je ovocná s květinovými tóny. Poznáte zralé banány, červený pepř, hodně vánočního koření a také lékořice. To portské tam hraje hodně první housle. Po vypité je sklenice plná švestkového kvasu.

Madeira: Opět WP je poznat ale za mě, méně než u Port. Ovoce hned na první dobrou. Ananas a vlašské ořechy. Krásně se to spolu snoubí a je taková přímočará.  

Chuť:

Port: Hodně sušené ovoce jako švestky, meruňky, třešně. V dáli cítím pražený kokos. Mírné tóny vanilky a celkem dost je výrazná stopa dubového dřeva. Celkově je chuť velmi krátká. Cítíte rum dlouho až v břichu ale v puse se velmi rychle vytrácí.

Madeira: Sladkost a zase sladkost. Mírně vanilka a hodně smetanový závěr. Tady je o kousek delší než port a vůbec jej necítím v břiše. Končí v krku. Jojo taková smetanová zmrzlina s kouskem ananasu.


Hodnocení: 82/100 pro obě dvě.

Určitě doporučuju pro začátečníky u Jamajky. Tady vás to krásně naladí na tu Jamajskou notu a hlavně vás to neodradí. Port je takový živější, Madeira umírněnější sladší. Pro mě jim chybí %, takových 10+ a mohlo by to být více pro mne zajímavé. Takto je chuť hodně krátká. Asi něco jako poslední Hampdem LROK.

U obou doporučím nechat ve sklenici hodně nadechnout. A u Port klidně i 15 minut. Hodně se otevře.

Kde koupíte: láhve venku a vzorky na DramRoom Worthy Park Port cask 2010 a Worthy Park Madeira Cask 2010

Díky že to čtete. Jarda z JardovoRUMoveokenko