RUM a DOUTNÍK: Dictador Sinfonia Fino 2000 a Dictador PAVO REAL Belicoso

RUM A DOUTNÍK 1

Jen ještě než začneme tak oraganizačně. S Martinem si nedáváme dopředu vědět, jaké jsou naše vjemy. Ať už u doutníku, tak u rumu. Takže uvidíte, zda se potkáme nebo kdo má jaký názor na dané rumy/doutníky. A opakuju, že já jsem tu za rumy, Martin za doutníky.

Dictador Sinfonia Fino 2000 a Dictador PAVO REAL Belicoso 

1690425790173

RECENZE - JARDA

RUM - Dictador Sinfonia Fino 2000, 42%

Takže začneme pěkně zostra. Rum, který jsem kupoval na mou oslavu narozenin a nějak se na něj zapomnělo. Tak snad kluci prominou, bylo jiných 80 lahví. J

Jde o novou řadu Dictador (společně se sérií Rima a Libreto). Tady jde o rum, který byl 22 let v sudech po sherry. Taky to jde hodně znát a rovnou na začátek říkám, že jde o úplně jiný chuťový profil, než jste zvyklí.

Ve vůni jednoznačně mandle (sakra kde jsou vlašáky?), koření, trocha skořice a hodně dřeva. Velmi jemná, uhlazená. Tomu samozřejmě sekunduje sherry. To poznáte okamžitě.

V chuti už je to zajímavější. Hodně tabáku, fakt hodně. K tomu třešně, červený pomeranč. Celkově je velmi jemná, hladká a suchá. Je tam mírný náznak sladkosti a jemná trpkost na konci, ale celkově je to úplně jiný Dictador než ho všichni čekáme. Sladký, ořechový závin. To se tady nekoná.

DOUTNÍK A PÁROVÁNÍ - Dictador PAVO REAL Belicoso

Takže pro začátek pěkně chlapská velikost doutníku, 16,5/2 je prostě pěkně do ruky. Po zapálení, které trvalo trochu déle, než jsem zvyklý, bylo hoření bez korekcí, držení popela skvělé. Chuťově hodně neutrální v první 1/3, pak se začne přidávat dřevo, káva, čokoláda. V poslední 1/3 už na mě hodně kořeněný, zbytek jsem nedokouřil. Párování s rumem Dictador 2000 sedlo jak ulité. Tady ta sladká chuť rumu krásně podpořila neutrálnost doutníku. Velmi pěkně se to vyvažovalo a přiznávám, že 4 skleničky jsem ještě k doutníku neměl. Tuto kombinaci rozhodně doporučuju. Škoda slabšího dýmu. Mám raději pořádné dýmovnice.

Plus: poměr cena/výkon, délka kouření pro mě úplně ideální 85 minut, celkem neutrální chuť, ideální pro dopárování se sladším (myslím, že i silnější rum by tady seděl – typu FQ) rumem, ten jen podrthne tu chuť

Mínus: slabší produkce kouře (3 z 5), trochu horší tah (asi tak 3,5 z 5), prstýnek vzhledově 3 z 5 (tady je prostor pro kreativu).

Celkově veliká spokojenost. Za 220Kč úžasný doutník, určitě to nebyl můj poslední. Koupím určitě ještě minimálně dva. Díky kolego, skvělý výběr.

1690425790149

RECENZE - MARTIN

RUM - Dictador Sinfonia Fino 2000, 42%

Na rumy nejsem ani zdaleka odborník, ale je to druh alkoholu, ke kterému mám nejblíž a proto jej rád ochutnávám. Značka Dictador mně provází řadu let a patří mezi mé nejoblíbenější značky jak na samotné pití, tak i k doutníku. A proč? Elegance, jedinečný dizajn a sladší chuť je pro mě ideální a perfektní.

Série Sinfonia patří u značky Dictador mezi novinky na českém a světovém trhu (podobně jako série Libreto).

Vůně: typická a oblíbená. Kdo zná Dictador ví o, co jde a kdo ne, tak ve vůni zacítíme typické oříšky v spojení s kávou.

Chuť: chuť má taky typickou kresbu ale je hodně hřejivá, až bych řekl netypicky na 42%. Hodně príjemné. Začínáme kávou a čokoládou a přesouváme se do perfektního pečeného jablka. Podotýkám, že já klasicky rumové recenze nedělám, je to jen muj neodborný pohled.

Celkové zhodnocení – rum je příjemný hřejivý a vyvážený. Dovolil bych si říct, že vyváženost chutí je až dokonale podobná řadě 2 Masters. Hodně zajímavé. A teď to podstatné, oč tady jde. Spojení s doutníkem …

1690425790133

DOUTNÍK A PÁROVÁNÍ - Dictador PAVO REAL Belicoso

Doutník je moc hezky ubalený, s jemnou žilnatostí. Před zapálením je ve vůni i chuti hodně cítit máta a cedrové dřevo. Už takový start naznačuje, že se bude jednat o pohodový a všestranný doutník. Jdeme na to …

1/3 – v první třetině tedy i hned na začátku zacítíme příjemnou chuť cedru, která se postupně rozvíjí a přetrvává. K dřevité chuti se postupně přidá kůže a hodně, za mě, opravdu hodně kafé. Hodně příjemný a uhlazený start. Ze začátku, mírně nerovnoměrné hoření (po pravdě zcela jistě kvůli větrnosti – kouřil jsem venku), postupně se však hoření ustálí a srovná.

2/3 – doutník pokračuje v jemnosti a plný chuti cedru a kávy. Nečekejme výbuch chutí, nýbrž pohodový tabák. Tak jako na začátku, i zde máme jemnou chuť kůže, která se přesunula do pozadí. Doutník hoří rovnoměrně a jako třešnička na dortu je opravdu bohatý dým, který nás bude provázet celým doutníkem.

3/3 – poslední třetina se postupně mění, do popředí se dostává kafe, cedr a nově i hořká čokoláda, opravdu lahůdka. A konečně, máme zde i mátu, kterou jsem cítil před zapálením. Příjemné, elegantní a uspokojivé. Asi tak bych zakončil doutník, který pokládám do popelníku s úsměvem.

Celkové zhodnocení – jak jsem už zmínil, doutník je hodně pohodový a příjemný, ale pojďme se ještě podívat, jaký byl s rumem Dictador.

Nebudu tady rozepisovat, jak se jednotlivé chutě spojili a proč, to ani sám nevím. Napíšu Vám to z pohledu, klasického konzumenta. Celkový dojem je hodně lahodná chuť, perfektně to k sobě sedlo. Chuťově výraznější rum s elegantním doutníkem je to, co podle mě hledá konzument, který nechce dlouze hledat, jestli je to to správné, ale naopak chce zrelaxovat, vypnout, nalít si skleničku a užívat si ji s doutníkem.

V tomto chuťovém spojení převládá hodně chuť espressa a tmavé čokolády s jemnou sladkostí a hřejivostí.

Z mého pohledu nemám co vytknout a rád Vám tuto kombinaci doporučím, jako i si ji rád opět zopakuji.

1690425790115

Tohle byla naše první zkouška napsat spojení RUM + DOUTNÍK. Napište nám prosím do komentářů, co si o tom myslíte, zda vás toto baví. Máme přichystané min. další tři kousky, tak to můžeme dále rozjet. Díky a pěknou neděli. Jarda a Martin aneb RUM + DOUTNÍK.