Bacardi
Bacardi - umění míchání nápojů
Existuje málo značek rumu, které jsou tak úzce spojené s uměním míchání nápojů jako Bacardi. Tento oblíbený rum se vyznačuje svou svěžestí, jemností a nenáročnou suchostí, což byly přesně ty vlastnosti, které inspirovaly průkopníky v oblasti koktejlů na Kubě k vytvoření ikonických nápojů, včetně Mojita, Cuba Libre, Daiquiri a Piňa Colada.
Zakladatelem tohoto známého brandu byl Don Facundo Bacardi, který v roce 1862 otevřel svou první destilérku v Santiago de Cuba. Z počátku malá výroba se časem rozrostla do podoby globálního impéria. A přestože se Bacardi stalo synonymem pro prvotřídní koktejly, zaujímavým symbolem značky je kaloň, který dle legend obýval střechu první destilérky a živil se tamním ovocem.
Velký průlom ve světě Bacardi nastal v roce 1910, kdy značka expandovala do Barcelony a později otevřela pobočku i v New Yorku. Prohibice v USA sice vyžadovala dočasné uzavření této pobočky, ale Bacardi se nepoddalo a přesunulo své operace do Mexico City a nakonec do Portorika. Po komunistickém převratu na Kubě byl majetek Bacardi znárodněn, ale rodina se rozhodla opustit ostrov a odmítla jakékoli nabízené kompenzace, čímž si zachovala kontrolu nad svou značkou z Portorika.
Bacardi je dnes největší rodinně vlastněnou společností v oblasti alkoholických nápojů na světě, s portfoliem přesahujícím 200 značek a etiket. Firma, která zaměstnává přibližně 6 000 lidí, provozuje výrobní zařízení ve 27 lokacích ve 16 zemích a její produkty jsou dostupné ve více než 150 státech.
Úspěch značky Bacardi byl oceněn mnoha významnými událostmi a oceněními. Mezi ně patří například výstavba Edificio Bacardi v Havaně, která je považována za jednu z nejvýznamnějších památek ve stylu Art Deco, a získání několika cen International High Quality Trophy v soutěži Monde Selection za produkty jako Bacardi 8, Bacardi Reserva Limitada a Bacardi Gold.