Recenze: Panama 1/2.

J.R.R.O.

Recenze: Panama 1/2.

Jak jsem slíbil tak udělám svůj tip na Panamské rumy. Mám tady pro vás nachystané 3 kategorie a v nich 1x doslazovaný, 1x nedoslazovaný s menší sílou a pak několik pecek v sudové síle.

Ale pro začátek si uděláme pořádek a řekneme něco o Panamě a jejich destilériích. Druhý článek bude již o rumech a mém výběru TOP Panamy.

PANAMA

Tato úžasná země se nachází ve střední Americe mezi Kostarikou a Kolumbií, nezávislá na Kolumbii je od r. 1903. Hlavní město této rozmanité země je Panama city, které svojí moderní architekturou nabízí neuvěřitelnou podívanou. To doplňuje Panamský průplav, který je hned vedle hlavního města.
 Díky tomu, že se zde prolíná teplé karibské podnebí ze severu a vlhčí klima od Tichého oceánu z jihu, horké a vlhké podnebí je zde po celý rok. To jsou skvělé podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Je to jedna z mála zemí, kde můžete objevit panenské tropické ostrovy, současně můžete vylézt na vulkán Barú s výškou více jak 3000 metrů.n.m., který je obklopen pralesy. 


Opravdu Panama nabízí neobvyklou směs kultur a přírodního bohatství.

S pěstováním cukrové třtiny se zde můžeme setkat na každém rohu, kromě banánů, kávy a kakaových bobů. Nás ale hlavně zajímá cukrová třtina. Té je zde dostatek a hlavní výrobci rumu v zemi říkají, že nemusí přivážet melasu z jiné časti světa, jako některé karibské ostrovy.
V dnešní době je mnoho rumu definováno jako panamských. To však neznamená, že jsou zde desítky palíren. Ve své podstatě jsou tu dvě relevantní palírny, které promlouvají do světového businessu s rumem. Nesmíme samozřejmě opomíjet zdejší lokální nezávislé plniče.

Druhá stránka mince ale je, že řada rumu, které byly vypáleny v Panamě dozrává v Evropě při mírnějším klimatu.

Kdo jsou tedy ty dvě panamské palírny, co nás zajímají? Obě od sebe leží pár kilometrů a nacházejí se v jižní provincii Herrera. Prvním zmíním je Las Cabras Distillery, která byla postavena v roce 1919 a původně sloužila jako cukrovar. Od té doby prošla vlastnictvím několika subjektů. Tato fabrika je spojena se jménem Francisco „Don Pancho" Fernández, což je pán, který se vyhlášený master blender. Tato palírna však má politiku, že nedělá svojí značku, ale vytváří brandy na zakázku pro své klienty. 

Proto daleko zajímavější je palírna San Isidro, která byla založena španělským přistěhovalcem, který se jmenoval Jose Varela Blanco. Samotné datum založení San Isidra je rok 1908, kdy vzniká statek s cukrovou třtinou a palírna se přidává na přelomu 20. -30. let. Tato rodinná palírna dělá rum Abuelo a Cortrez. Hlavní zaměření však má na značku Abuelo, což v překladu znamená dědeček. Ve vedení této rodinné palírny je 3. generace rodiny zakladatele. Tuto palírnu můžeme označit jako „single estate distillery“. To znamená, že celá její produkce je kompletně dělána z jejich cukrové třtiny a kontrolují komplet celý proces výroby ( rum zraje celou dobu v Panamě ). Tu pěstují na polnostech o rozloze 1600 ha, které obklopují samotnou palírnu. Celkem mají 19 warehousů, které nabízejí rezervy až z roku 1978.

Kdo chcete torchu přehledněji foto tak můžete na blogu: https://jardovorumoveokenko.blogspot.com 

JARDA #dyckybrod