Recenze: Saint-James Réserve Privée 15 YO

1650112515042

Saint James je jednou z nejstarších palíren, které jsou na Martiniku stále v provozu. 

Byla založena v roce 1765 a název Saint James je také zvoleno pro svůj anglosaský zvuk. Nicméně až v roce 1882 byla značka zaregistrována, stejně jako design hranaté láhve.

V roce 1902 se odehrála silná erupce sopky Mont Pelée, během které sestupující žhavá mračna usmrtila 28 000 obyvatel a zničila hlavní město Saint-Pierre, přezdívané „Perla Malých Antil“ ležící 6 kilometrů od sopečného kráteru. S tím samozřejmě byla zničena i většina třtiny. Naštěstí farma Saint James byla zničena jen částečně a podaří se ji obnovit.

V roce 1974 se statek Saint James rozhodl spojit svá výrobní místa v Sainte-Marie a vytvořit tak jeden z největších výrobních závodů.

Rumy Saint James jsou fermentovány z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Kvašení trvá 24 až 36 hodin, kdy výsledkem je třtinový rum s obsahem alkoholu 75 %, který se následně nechá půl roku odležet v nerezových tancích. Následně rhum zraje minimálně 15 let v dubových sudech. A jde to sakra poznat.

Vůně:

Dřevo, všude dřevo. S tím hodně ovoce, kdy u mě vystupují sušené švestky a samozřejmě hodně třísloviny. Pak tam mám něco jako parfém, vím přesně, že to cítím u bab v práci, ale nedokážu to identifikovat. K tomu květinové tóny a v závěru tóny hroznů.

Určitě potřebuje hodně vyvětrat, tak nespěchejte.

Chuť:

Opět hodně třísloviny, kopec dřeva, pak mírně tóny medu, karamelu a já cítím lískové oříšky. Tělo je středně dlouhé a v závěru sušené švetsky.

Dochuť: nakouřené dřevo a sladký med s ovocem.

Hodnocení: 82/100

Kdo má rád dřevnaté chutě, bude doma. Na mě je toho dřeva už moc. Ochutnám vždy rád, ale s lahví nevím, co bych dělal. Zaplať pánbůh za tyto vzorky. Je to takové poctivé agricole, středně těžké a docela pitelné. Milovníci dřeva, ochutnejte.

TIP: podívejte se na skvělé video z prohlídky destilérie. https://www.youtube.com/watch?v=JvtmTgYhfpM

Díky že to čtete. Jarda z JardovoRUMoveokenko